Η κουλτούρα της ετεροκανονικότητας και της ομοφοβίας | Πάστα Φλώρα

 

Η ομοφοβία ετυμολογείται από τις ελληνικές λέξεις ομός (όμοιος) και φοβία. Πηγαίνοντας πολλά χρόνια πίσω στην απαρχή των homo (γένος/άνθρωπος) και συγκεκριμένα στους homo sapiens (σύγχρoνοι άνθρωποι) παρατηρείται μια ραγδαία ανέλιξη στο γένος homo, αφού το είδος sapiens, από ανθρωποειδή χωρίς ανεπτυγμένη συνείδηση και σκέψη πλάθει και γεννά μέσω της επεξεργασίας και του περιβάλλοντος λογική, συνείδηση και κριτική σκέψη. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με μια ομάδα ανθρώπων και συγκεκριμένα τους σύγχρονους ανθρώπους οι οποίοι είναι όμοιοι και ίδιοι μεταξύ τους.

 
Το θέμα τώρα ποιο είναι, πως από την υποομάδα των homo που αναλύθηκε προχωράμε σε μια ετέρα υποομάδα Homo, η λεγόμενη για τις απαιτήσεις και την νοημοσύνη των σύγχρονων ανθρώπων εν έτη 2017, hetero sapiens. To hetero sapiens, θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί μασκότ του σύγχρονου άντρα αφού homo για τους οπαδούς τους σταβλίσιου άντρα πηγάζει από την λατινική λέξη άνδρας και όχι και με την ελληνική ίδιος/ίσος (οξύμωρο).

 
Το Μπαμπινιώτικο αυτό ιστορικό παραλήρημα έγινε εκτός από το να δώσουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στον κύριο Μπαμπινιώτη κυρίως για να συσχετίσουμε δυο αντιφατικές εννοιολογίες η οποίες αναπηδούν τα τελευταία χρόνια σαν κακό viral trend του Νίκου Φουρθιώτη.

 
Ερώτηση λοιπόν: Πως γίνεται από τα χρόνια του Διαφωτισμού και της Δημοκρατίας να πηγαίνoυμε στα δυσοίωνα χρόνια του Μεσαίωνα; Με πολλούς τρόπους, σήμερα θα αναπτύξουμε συγκεκριμένα έναν και πιο συγκεκριμένα ένα είδος του.

 

Φοβία/Ομοφοβία.

 
Πολλοί λένε πως έχει γίνει ακτιβιστικό ατόπημα δεδομένου της πολυχρησίας του και πολυσημίας του τα τελευταία χρόνια. Μια μόδα που αν το θες είτε όχι θρονεύει και διαλογίζεται μέσα σε μια δυσανεκτική κοινωνία.

 

Δες εδώ μια αλήθεια, είμαστε ομοφοβική χώρα, είμαστε αδιάλλακτη για την ετεροκανονικότητα, γιατί η σεξουαλική φύση και ανάγκη του σώματος ΠΡΕΠΕΙ να περιτριγυρίζεται μόνο από ετερόφυλη νόρμα.

 

 

Ετεροκανονικότητα/Ομοκανονικότητα

 

Η ετεροκανονικότητα στηρίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι διακρίνονται σε δύο διακριτές και συμπληρωματικές κατηγορίες: το αρσενικό και το θηλυκό. Οι σεξουαλικές και συζυγικές σχέσεις είναι «φυσιολογικές» μόνο όταν αφορούν ανθρώπους διαφορετικού φύλου, ενώ το κάθε φύλο έχει ορισμένους «φυσικούς» ρόλους στη ζωή. Σε μια ετεροκανονική κοινωνία, οι άντρες και οι γυναίκες θεωρούνται ότι συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον σε βιολογικό και κοινωνικό επίπεδο και η συμπλήρωση αυτή έχει ως βασικό της γνώμονα την αναπαραγωγή. Και οι δύο είναι απαραίτητοι για την τεκνοποιία και, ως εκ τούτου, το ζεύγος άντρα και γυναίκας θεωρείται ο κανόνας. Έτσι, το βιολογικό φύλο, η έμφυλη ταυτότητα και οι έμφυλοι ρόλοι πρέπει να ευθυγραμμίζονται είτε με τις αρσενικές είτε με τις θηλυκές νόρμες και η ετεροφυλοφιλία θεωρείται ότι είναι ο μοναδικός «φυσιολογικός» σεξουαλικός προσανατολισμός. Η ετεροκανονικότητα εκφράζεται μέσα από την κοινωνική συμπεριφορά, την οικογένεια, τους θεσμούς και τον νόμο, τοποθετώντας οτιδήποτε άλλο σε μια ακατάλληλη ζώνη.

 
Τι εννοούμε όμως και με τον όρο ομοκανονικότητα. Μιλάμε για ομοκανονικότητα όταν διαπιστώνουμε ότι οι κυρίαρχες αξίες που επικρατούν στην ετεροκανονική κοινωνία αναγνωρίζονται και εφαρμόζονται και από τους ομοφυλόφυλους. Αναπτύσσουν με άλλα λόγια συμπεριφορές με βάση τον έμφυλο δυισμό και υιοθετούν τους αντίστοιχους ρόλους. Γιατί όμως να μας κάνει εντύπωση μια τέτοια παραδοχή; Μια απάντηση είναι ότι σε μια κοινωνία όπου η ετεροφυλοφιλία είναι η κυρίαρχη αξία, το να διεκδικείς ένα διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό είναι κάτι ριζοσπαστικό.

 
Ο ριζοσπαστισμός όμως φέρει κατά εξακολούθηση αντίθετες απόψεις και στάσεις. Είναι δεκτό να μην συμφωνείς με μια ιδεολογία, με ορισμένα θέλω, με κάποιες επιλογές είτε είναι σεξουαλικής φύσεως είτε όχι. Είναι δεκτό, είναι η προσωπική άποψη και ιδεολογία του καθενός. Δεκτό όμως δεν είναι να αμαυρώνεις ανθρώπινα δικαιώματα, να τραμπουκίζεις επιλογές οι οποίες τυχαία δεν είναι δικές σου, το γιατί μπορούν να στο δώσουν αρκετές θεωρίες (Οι νευροενδοκρινικές μελέτες αιτιολογούν την ομοφυλοφιλία μέσα από το πρίσμα των διαταραχών στα επίπεδα της τεστοστερόνης κατά την ενδομήτρια περίοδο, όπου και διαμορφώνεται η σεξουαλική κατεύθυνση. Οι ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις αποδίδουν την ομοφυλοφιλία σε εμπόδια στην ομαλή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη ενός παιδιού.)

 
Ο έμφυλος τραμπουκισμός, είναι διαπαιδαγώγιση, μη σε σοκάρει μέσα σε μια αξιοκρατούμενη και πατριαρχική κοινωνία αυτή η κυρίαρχη αντίληψη φαίνεται απολύτως φυσιολογική και γι’αυτό δεν εκλαμβάνεται ως βίαιη πράξη. Είναι διαπαιδαγώγηση στη ρατσιστική, πατριαρχική, ετεροκανονική πραγματικότητα της κοινωνίας, είναι κοινωνικά νομιμοποιημένη πειθάρχηση των σωμάτων μας μέσα από αυστηρά, κανονιστικά πρότυπα, είναι η συντήρηση του συστήματος. Για μας είναι ξεκάθαρο: Σε κάθε περίπτωση, άντρας και γυναίκα δεν γεννιέσαι· σε κάνουν. Αν χρειαστεί, βίαια.

 
Η γνώση. Αυτή αλλάζει τα πράγματα. Οι λαοί που επιλέγουν αυτήν για να εξηγήσουν τα γύρω τους με δεδομένα, προχωρούν και εξελίσσονται, σε αντίθεση με αυτούς που επιλέγουν τις δοξασίες και το μικρόκοσμο των πρωτόγονων επί της ουσίας αντιλήψεων, κόντρα στην επιστήμη η οποία εξήγησε και κατέρριψε πολλές από αυτές, τελεσίδικα. Ανάμεσά τους και την «ανωμαλία» της ομοφυλοφιλίας.

 
Η μόρφωση είναι το ισχυρότερο φάρμακο για τις αρρώστιες του πολιτισμού και του μυαλού μας.

 

tumblr_mtzxj64EQM1s64pnto1_1280

 

Πηγές: 1/2

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s