Βιβλιοπαρουσίαση: Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους – William S. Burroughs / Jack Kerouac | Όμικρον Μι

 

ew

 

Το τελευταίο έργο της Μπιτ γενιάς που είδε το δρόμο προς τα τυπογραφεία είναι αυτό που γράφτηκε πρώτο. Λίγο μπερδεμένο θα μου πείτε, αλλά μην ξεχνάμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.

Οι Ιπποπόταμοι είναι το πρώτο έργο της Μπιτ λογοτεχνίας της που γράφτηκε από τους Μπάροουζ και Κέρουακ, και για περισσότερα από μισό αιώνα έμεινε σφραγισμένο σε κάποιο υπόγειο. Η ιστορία πίσω από αυτό το βιβλίο είναι μία πραγματική υπόθεση και έχει να κάνει με τη δολοφονία του Ντέβιντ Κάμερερ από τον νεαρό Λίσιεν Καρ.

Υπάρχει μια παρανόηση από κάποιους οι οποίοι θεωρούν ότι ο ίδιος ο φόνος καθ’ αυτός «γέννησε» την Μπιτ γενιά. Προσωπικά δεν τεκνοθετώ αυτή την άποψη. Με την έννοια ότι αυτή η ιστορία γεννά τη Μπιτ γενιά, εγώ καταλαβαίνω ότι οι σύμπραξη των δύο συγγραφέων είναι αυτή που γίνεται η αφετηρία της Μπιτ γενιάς, αφού μέχρι τότε δεν είχε εκδοθεί σχεδόν τίποτα από την περίφημη τριάδα (Κέρουακ/Μπάροουζ/Γκίνσμπεργκ).

Το βιβλίο αποτελείται από κεφάλαια εναλλάξ τοποθετημένα, στα οποία πότε ο Ουίλ Ντένισον (Ουίλιαμ Μπάροουζ) και πότε ο Μάικ Ράικο (Τζακ Κέρουακ) μας αφηγούνται την σχέση ανάμεσα σε δύο άντρες, τον νεαρό Φίλιπ και τον αρκετά μεγαλύτερο του Άλεν.

Μία αμφιλεγόμενη σχέση που θα γίνει το φόντο πάνω στο όποιο θα δούμε την καθημερινή «πραγματικότητα» των ανθρώπων που αργότερα έγιναν οι Μπιτ καλλιτέχνες. Ιστορικά βρισκόμαστε στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και όλη η Αμερική βράζει σε πολεμικούς ρυθμούς σε αντίθεση με τους ιπποπόταμους που βράζουν απλά στις γούρνες τους.

Οι νέοι αυτοί άνθρωποι έρχονται σε μια πλήρη αντίθεση με την αμερικανική πραγματικότητα. Αρνούνται τις πατριωτικές φανφάρες και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να αποφύγουν την στράτευση. Η ζωή τους κυλά με ρυθμούς παράξενους. Απένταροι και –σχεδόν πάντα- πιωμένοι τριγυρίζουν από δω κι από κει. Σε μια κοινωνία που η ύψιστη υποχρέωση του ανθρώπου είναι να παράγει και αν καταναλώνει, αυτοί αρνούνται όλους τους κανόνες του παιχνιδιού και γλιστράνε στο περιθώριο. Αρνούνται το δικαίωμα στην εργασία και επιλέγουν το δικαίωμα τους στην τεμπελιά. Συζητάν και ερωτοτροπούν ποικιλοτρόπως αντί να γίνουν χρήσιμα γρανάζια του έθνους.

Οι ιπποπόταμοι δεν είναι τίποτε άλλο από μια καταγραφή της ζωής των νεαρών ανθρώπων που αποτέλεσαν την Μπιτ γενιά. Άνθρωποι που χωρίς να το πολυσκεφτούν ήρθαν σε ρήξη με την αμερικανική πραγματικότητα. Αρνούμενοι κάθε νόρμα της συντηρητικής αμερικανικής κοινωνίας, αποφασίζουν να κάνουν το αυτονόητο. Να ζήσουν. Να ανακαλύψουν το πως να ζουν, με το δικό τους τρόπο.

Ο τίτλος του βιβλίου προήλθε από πραγματικό περιστατικό το όποιο έτυχε να ακούσει ο Μπάροουζ στο ραδιόφωνο. Όσο για την αιτία που οι ιπποπόταμοι έμειναν τόσα χρόνια σε ένα συρτάρι, προς έκπληξη όλων μας, δεν είναι η λογοκρισία που τόσο ταλαιπώρησε και πολέμησε όσους καλλιτέχνες δεν απευθύνονταν στους ετεροκανονικούς λευκούς χριστιανούς Αμερικάνους πολίτες, αλλά είναι η επιθυμία του ίδιου του Φίλιπ δηλαδή του Λίσιεν Καρ να αφήσει στο παρελθόν την ιστορία αυτή καθώς πλέον είχε αποκτήσει μια νέα ζωή.

Το μυθιστόρημα αυτό δεν είναι τόσο καθοριστικό για τη Μπιτ γενιά, είναι όμως η πρώτη γεύση της. Είναι μια χαρακτηριστική αποτύπωση του ύφους και του στιλ των δύο δημιουργών, και αξίζει να διαβαστεί ακριβώς για αυτό το λόγο. Ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με έργα όπως το Στο Δρόμο, Γυμνό Γεύμα, Τζάνκι, Ουρλιαχτό, κ.α., καθώς η γραφή των δύο νεαρών καλλιτεχνών δεν έχει ακόμα απογειωθεί. Αξίζει όμως να διαβαστεί για την ανάδειξη του τρόπου ζωής αυτών των ανθρώπων όταν ακόμα δεν ήξεραν το πως θα εξελίσσονταν η δημιουργική τους φρενίτιδα, και πως θα αποτελούσαν ανθρώπους σύμβολα στην σύγχρονη αμερικάνικη και παγκόσμια λογοτεχνία την οποία θα επηρεάσουν -ευτυχώς για μας- ανεπανόρθωτα.

 

 

Τίτλος πρωτοτύπου : And the hippos were boiled in their tanks

Τίτλος μετάφρασης : Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους

Συγγραφέας : William S. Burroughs / Jack Kerouac

Μετάφραση : Γίωργος Μπέτσος

Εκδόσεις : Τόπος

Έτος : 2009

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s