Όταν οι προσευχές εισακούονται – Truman Capote | Όμικρον Μι

 

ew

 

Το Όταν οι προσευχές εισακούονται είναι ένα βιβλίο λίγο παράξενο. Πρόκειται για ένα ημιτελές μυθιστόρημα, ή καλύτερα κάποια κεφάλαια από αυτό, στα οποία όμως ο Τρούμαν Καπότε βγάζει αυτό το κάτι που κάνει την γραφή του ξεχωριστή. Η υπόθεση του ημιτελούς αυτού μυθιστορήματος πραγματεύεται τη ζωή του νεαρού Π. Μπ. Τζόουνς, μέσα από τα βιώματα που ο ίδιος ο αντιήρωας αφηγείται.

Ο Τζόουνς έχει βρεθεί σε ένα καθολικό ορφανοτροφείο από το οποίο θα το σκάσει στα 13 του. Πρόλαβε όμως ήδη να γνωρίσει την όχι και τόσο αναμάρτητη ζωή των παιδόφιλων μοναχών. Με το όνειρο να γίνει συγγραφέας το σκάει για την Νέα Υόρκη οπού για αν επιβιώσει, θα κάνει ότι έμαθε στο ορφανοτροφείο από τους μοναχούς και τη χριστιανική αγωγή του. Θα πουλάει το κορμί του στην αρχή για σοκολάτες, και στη συνέχεια καθώς θα ενηλικιώνεται για μερικά ή και λίγο περισσότερα δολάρια.

Ένας τέλειος τυχοδιώκτης, ένα ζωντανό εμπόρευμα, θα ταξιδέψει από την Αμερική στην Ευρώπη, θα γίνει φίλος και συνοδός επώνυμων, ανώνυμων και διαφορετικών φυλών και φύλων.

Μέσα από τον αντιήρωα του ο Καπότε βγάζει στο φως τις «άγνωστες» ζωές των διάσημων και επωνύμων. Αποδομεί την με τόσο κόπο ψευδεπίγραφη και κατασκευασμένη εικόνα του λεγόμενου Star System. Βλέπουμε πως στην ουσία πρόκειται για εγωπαθείς εξαρτημένους και ψεύτικους ανθρώπους, ανίκανους να συνάψουν οποιαδήποτε πραγματικά υγιή σχέση. Ψέματα, ίντριγκές και κουτσομπολιά είναι η βρώμα που κρύβεται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το ημιτελές αυτό μυθιστόρημα είναι μια καταγγελία στην αλλοτρίωση που προξενεί στο άτομο η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία. Η ταξική διαστρωμάτωση είναι εμφανής μέσα στις σελίδες αποδεικνύοντας έτσι ότι ή θα είσαι εξουσιαστής και θα ζεις όμορφα τη σάπια ζωή σου, ή θα είσαι εξουσιαζόμενος και θα ζεις σαν ένα άδειο κουφάρι τρώγοντας ψίχουλα και κυνηγώντας άπιαστα όνειρα.

Η ματαιότητα με πολλές και διάφορες αποχρώσεις είναι το βασικό συναίσθημα που βγάζει αυτό το βιβλίο Ψεύτικες σχέσεις ανθρώπων ανίκανων να αγαπήσουν και αν ερωτευτούν όχι μόνο με άλλους ανθρώπους αλλά ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό

Θα μπορούσα λοιπόν να χαρακτηρίσω τον Π. Μπ. Τζόουνς σαν μια αρσενική Χόλυ (Πρόγευμα στο Τίφφανυς) ο οποίος αναλώνεται σε έναν κόσμο που εξ αρχής δεν είχε καμία θέση γι’ αυτόν.  Χωρίς κάποια σταθερή δουλεία, πέρα από το να πουλάει τον εαυτό του, ο Τζόουνς δεν χωράει σε καμία νόρμα και απορρίπτει τον κοινωνικό του ρόλου που προβλέπονταν να παίξει. Είναι να αναλώσιμο υλικό για τα γρανάζια του συστήματος, που ζει από όνειρο σε όνειρο μέχρι που αντιλαμβάνεται πως όλα αυτά είναι εφιάλτες. Απογοητεύεται συνεχώς αλλά δεν το βάζει κάτω. Όμως αυτό που μένει στο τέλος είναι μια κενότητα και μια απογοήτευση, που βιώνεις ότι έχεις ζήσει μια ζωή χωρίς να ζεις.

Εν κατακλείδι το τι συμβαίνει όταν οι προσευχές εισακούονται δεν θα το μάθουμε ποτέ, αφού δεν ξέρουμε πιο είναι το τέλος του Π.Μπ.Τζόουνς. Βλέπουμε όμως τι συμβαίνει αν όταν οι «κατάρες» έχουν πέσει πάνω σου. Το ημιτελές αυτό μυθιστόρημα είναι μια καυστική περιγραφή της ματαιότητας της ίδιας της ζωή, και αποδόμηση των ονείρων και των βλέψεων για κοινωνική ανέλιξη και ενσωμάτωση που βασανίζουν την ανθρώπινη ψυχή.

 

Τίτλος πρωτοτύπου : Answered prayers

Τίτλος μετάφρασης : Όταν οι προσευχές εισακούονται

Συγγραφέας : Truman Capote

Μετάφραση : Γιούρι Κοβαλένκο

Εκδόσεις : Καστανιώτης

Έτος :  1993

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s