Βιβλιοπαρουσίαση | Κρατήστε σφιχτά το μικροαστισμό σας – George Orwell | Όμικρον Μι

ew

 

Ο Γκόρντον Κόμστοκ είναι ένας υπάλληλος βιβλιοπωλείου. Θεωρεί τον εαυτό του ως διανοούμενο, και μάλιστα έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή. Η ζωή του είναι μια ανούσια αφήγηση μιας άχρωμης και άγευστης ζωής. Το μίσος είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του «ήρωα» μας. Μισεί όσους έχουν λεφτά, επειδή έχουν λεφτά. Μισεί επίσης τον εαυτό του επειδή, δεν θέλει να έχει λεφτά. Αυτό είναι που βλέπει πίσω από κάθε τι. Για όλα φταίει που δεν είναι πλούσιος. Οι συγγενικές σχέσεις, η δουλεία του, η ποίηση του που μένει απούλητη, ο έρωτας που δεν μπορεί να χαρεί, το άθλιο σπίτι του. Για όλα φταίει το χρήμα. Θέλοντας να εναντιωθεί στον θεό-χρήμα αποφασίζει να ζήσει απομονωμένος, υποτιμώντας τον εαυτό του και την ίδια τη ζωή του.

Ο Orwell επιλέγει σαν βασικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος του έναν «τέλειο» σιχαμερό μικροαστό. Στο πρόσωπο του προβάλει όλα τα κόμπλεξ, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις και τους ευσεβείς πόθους που διέπουν τη φύση αυτής της ομολογούμενος «αντιδραστικής» τάξης.

Ο μικροαστός είναι ένας άνθρωπος που ζει με τον τρόμο της προλεταριοποίησης. Σιχαίνεται τις κατώτερες τάξεις επειδή είναι «άξεστοι» και «ανάξιοι» άνθρωποι, και ζηλεύει και μισεί τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις γιατί έχουν αυτά που εκείνος δεν έχει και δεν τολμά να ζητήσει. Έτσι λοιπόν ζει μέσα στα πάθη και τις ανασφάλειες του.

Εδώ ο Orwell εμφανίζει τον ήρωα του ως έναν «συνειδητοποιημένο» διανοούμενο, ο οποίος αναγνωρίζει και κατανοεί πλήρως το αδιέξοδο της καπιταλιστικής κοινωνίας και τις αλλοτρίωσης που αυτή επιφέρει στο άτομο. Ωστόσο σαν γνήσιος μικροαστός επιλέγει όχι μόνον να μην εναντιωθεί απέναντι σε αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης, αλλά αν χλευάζει και όσους το επιχειρούν.

Για τη φτώχεια τους λοιπόν φταίνε οι φτωχοί. Έτσι σκέφτεται και έτσι πιστεύει. Μισεί τους ανθρώπους και την εξαθλίωση τους αντί για το σύστημα που τους εξαθλιώνει, και δίνει μια γενική άφεση αμαρτιών στου Αστούς οι οποίοι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν αφού φυσικά έχουν με το μέρος τους το «θεό-χρήμα».

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που προκαλεί στον αναγνώστη μια τάση προς εμετό θα τολμούσα να πω, καθώς ο τρόπος σκέψης και η συμπεριφορά του Γρόρντον Κόμστοκ είναι τουλάχιστον αηδιαστικός. Ο τρόπος με τον οποίο ο Orwell αφηγείται τη ζωή του Γκόρντον «ξεγυμνώνει» την συντηρητική μικροαστική τάξη με τέτοιο τρόπο που δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς εναντίον της. Ο ίδιος ο τρόπος ζωής και σκέψης του Γκόρντον είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των αδιεξόδων του μικροαστισμού.

Ένα μυθιστόρημα που με πολύ έξυπνο τρόπο επιτίθεται και αποδομεί τον Μικροαστό, ή τον Νοικοκυραίο θα μπορούσα να πω, χωρίς να χρειαστεί να του επιτεθεί πραγματικά. Αρκεί και μόνο κάποιος να δει αυτό το δείγμα «αλλοτρίωσης» και «αντίδρασης» που αποτελεί ο ήρωας του μυθιστορήματος και θα καταλάβει ακριβώς τι είναι αυτό που δεν πάει καθόλου καλά με τους μικροαστούς.

 

 

Τίτλος πρωτοτύπου : Keep the aspidistra flying

Τίτλος μετάφρασης : Κρατήστε σφιχτά τον μικροαστισμό σας

Συγγραφέας : George Orwell

Μετάφραση : Δημήτρης Π. Κωστελένος

Εκδόσεις : Ελεύθερος Τύπος

Έτος :  –

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s