Βιβλιοπαρουσίαση: Πλανήτες – Isaac Asimov | Όμικρον Μι

ew

 

Αν ακούσεις τον όρο Επιστημονική Φαντασία τι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό; Εμένα πάντως μου έρχεται ένα όνομα και η εικόνα ενός τύπου με φαρδιές φαβορίτες και στρόγγυλα γυαλιά μυωπίας. Το όνομα φυσικά δεν είναι άλλο από αυτό του Ισαάκ Ασίμωφ. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω για τον συγκεκριμένο συγγραφέα. Κατά πολλούς θεωρείται αν όχι ο πατέρας, ένας εκ των πρωτοπόρων της Ε.Φ. δεν θα διαφωνήσω, αλλά εδώ δεν κάνουμε ταυτοποίηση πατρός. Όχι. Σήμερα θα μιλήσω για ένα από τα όχι και τόσο γνωστά του έργα (αν μπορεί να το πει κανείς αυτό για έργο του Ασίμωφ). Το βιβλίο αυτό είναι το μυθιστόρημα με τίτλο Πλανήτες.

Από όλους τους Πλανήτες του σύμπαντος, θα εστιάσουμε σε δύο. Στον πλανήτη Σαρκ και στον πλανήτη Φλορίνα που διαδραματίζεται η ιστορία μας. Όλα ξεκινούν όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται αναίσθητος, παρατημένος έξω από ένα χωριό στον πλανήτης της Φλορίνα. Ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται σε μια τέτοια ψυχική κατάσταση που δεν μπορεί ούτε να μιλήσει ούτε καν να αυτοεξυπηρετηθεί. Έτσι την προστασία του αναλαμβάνει η Βαλόνα, μια απλή χωριατοπούλα, υπό το βλέμμα και τη βοήθεια πάντα του Κοινοτάρχη του χωρίου.

Καθώς θα περνάει ο καιρός η μνήμη του ανθρώπου αυτού που τον φωνάζανε Ρικ θα αρχίσει να επανέρχεται. Φαίνεται έτσι πως πρόκειται για κάποιον που έχει περάσει από ψυχοερευνητή, μια συσκευή που είναι ικανή να διαγράφει μερικώς η ολικώς κομμάτια της μνήμης από το μυαλό ενός ανθρώπου. Η συσκευή αυτή χρησιμοποιούνταν μόνο από τους πέντε μεγάλους Άρχοντες, για αν διαγράψει τη μνήμη από εγκληματίες ή μανιακούς. Ήταν ο Ρικ κάτι ένας τέτοιος άνθρωπος;

Ο Ρίκ είναι ένας Διαστημαναλυτής από ένα μακρινό πλανήτη που ονομάζεται Γη και ανήκει στο σύστημα του Σύριου. Ήταν μέλος του επιστημονικού προσωπικού στο Διαπλανητικό Διαστημαναλυτικό Γραφείο και είχε κάνει μια ανακάλυψη που τον έφερε σε αυτή τη δυσμενή θέση. Αυτή η ανακάλυψη δεν ήταν άλλη από τον θάνατο του πλανήτη Φλορίνα, πράγμα που θα σήμαινε αυτομάτως και τον θάνατο του πλανήτη του Σαρκ ο οποίος ήταν αυτός που εκμεταλλευόταν την Φλορίνα, και το μοναδικό αγαθό που παρήγαγε μονάχα αυτή ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο πλανήτες, την Κύρτη. Έτσι οι πέντε Άρχοντες έλεγχαν το μονοπώλιο της κύρτης σε ολόκληρο το σύμπαν πράγμα που τους απέφερε τεράστια κέρδη.

Η κατάσταση λοιπόν είχε ως εξής. Από τη μια ήταν η Τραντοριανή Δημοκρατία η οποία περιλάμβανε πεντακόσιες χιλιάδες πλανήτες και ήταν η υπερδύναμη του σύμπαντος. Ο μόνος που μπορούσε να της αντισταθεί ήταν ο πλανήτης Σαρκ, και αυτό χάρις στην εκμετάλλευση της κύρτης από τη Φλορίνα. Οι Άρχοντες του Σαρκ εκμεταλλευόταν και καταδυνάστευαν τον πληθυσμό και τους φυσικούς πόρους της Φλορίνα, όπως εξάλλου έκανε και ο Τράντορας στους υπόλοιπους πλανήτες της Τραντροριανής Δημοκρατίας.

Μια αποκάλυψη τέτοιου μεγέθους απειλούσε με αποσταθεροποίηση όλη την παγκόσμια αγορά και οικονομία. Έτσι ο Ρικ η Βαλόνα και ο κοινοτάρχη θα γίνουν οι πρωταγωνιστές σε μια διαστημικού τύπου περιπέτεια η οποία θα τους φέρει σε αντιπαράθεση με τις δύο υπερδυνάμεις και τα πολιτικά τους παιχνίδια.

Ένα μυθιστόρημα που κυλά με έναν τρόπο που θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω (ας μου επιτραπεί) ως space-noir. Σε αυτό βλέπουμε να αναλύεται τόσο η ιμπεριαλιστική τακτική καθώς και η ασφυκτική δυναστεία από μια ανώτερη τάξη πάνω σε μια κατώτερη στον ίδιο πλανήτη.

Απλοποιώντας λοιπόν, θα μπορούσα να πω ότι πρόκειται για ένα «ψυχροπολεμικού» τύπου επεισόδιο που βγάζει στην επιφάνεια όλους τους πολιτικάντικους χειρισμούς καθώς και τις οικονομικές συμφωνίες που είναι πάντα το πρώτο ζητούμενο.

Ο Ασίμωφ λοιπόν δεν απαλλάσσει από την άσχημη εξουσιαστική φύση του τον Άνθρωπο, παρουσιάζοντας ένα μέλλον στο οποίο συμβαίνει ότι ακριβώς και στο παρόν που ο συγγραφέας γράφει το έργο αλλά και το σημερινό. Το σκηνικό του ψυχρού πολέμου ανάμεσα σε Η.Π.Α και Ε.Σ.Σ.Δ. όπου επιστήμονες και γνώση ήταν τα θηράματα σε ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού από τις δύο υπερδυνάμεις , μεταφέρεται στο διάστημα και στο μακρινό μέλλον. Έτσι το μυθιστόρημα αυτό είναι γεμάτο με ταξικές αντιθέσεις, ιμπεριαλιστικές πρακτικές, πράκτορες και παιχνίδια στρατηγικής, διεφθαρμένους πολιτικούς, μπάτσους (οι οποίοι τελικά είναι πάντα και παντού οι ίδιοι μπάτσοι που ξέρουμε), και μέσα σε όλα αυτά ασφυκτιά η ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι αν και Ε.Φ. (την όποια έτσι και αλλιώς αγαπώ) το μυθιστόρημα αυτό με την αδιάκοπη ροή του και τον όμορφο τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο από πολιτική κριτική τόσο ως προς τον καπιταλισμό αλλά και ως προς τον πρώην κρατικό καπιταλισμό, καθώς επίσης και ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει την δύναμη του ατόμου και την λεγόμενη χαμένη Ανθρωπιά της ανθρωπότητας.

 

Τίτλος πρωτοτύπου : The currents of space

Τίτλος μετάφρασης : Πλανήτες

Συγγραφέας : Isaac Asimov

Μετάφραση : Χ. Ξενούλης

Εκδόσεις : Κάκτος

Έτος : 1981

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s