Ακούσαμε: Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου – Γιάννης Χαρούλης | Πάστα Φλώρα

12 μελοποιήσεις, 12 λόγοι του Κωστή Παλαμά από την ιδιαίτερη χροιά του Γιάννη Χαρούλη. Τέσσερα χρόνια μετά τις ‘Μαγγανείες’ του Θανάση Παπακωνσταντίνου επιστρέφει στα δισκογραφικά δρώμενα με το πέμπτο προσωπικό του άλμπουμ, που έχει τον τίτλο ‘Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου’. Πρόκειται φυσικά για επιβλητικό ποίημα του  ποιητή μας Κωστή Παλαμά που γράφτηκε το 1897 και εκδόθηκε το 1907. 110 περίπου χρόνια μετά έρχεται ο Γιάννης Χαρούλης να μας υπενθυμίσει πως ποτέ δεν ξεχνάμε την κληρονομιά μας. Η τέχνη ενώνει πολιτισμούς, λέξεις, συναισθήματα.

Μουσική στον δίσκο υπογράφει ο Λουκάς Θάνος, έπειτα από πολύχρονη απουσία και την αγάπη του για την κρητική δημιουργία επιστρέφει για να ντύσει με μεσογειακός ύφος ένα αρκετά δύσκολο ποίημα και να χωρίσει μουσικά αυτά τα 12 μέρη πάνω στο φωνητικό εύρος του Γιάννη Χαρούλη.

Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε το μουσικό ύφος και ιδιαίτερη χροιά του Γιάννη Χαρούλη, καθένα από αυτά τα 12 τραγούδια παρ’ όλη την χαρακτηριστικότητα του, κατάφερε να τα αποδώσει με ξεχωριστό τρόπο το καθένα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση άλλωστε, η μελοποίηση του Κωστή Παλαμά. Δεν διαθέτει αυτό το εύρος και τη λυρικότητα που διαθέτουν άλλοι ποιητές, ώστε να πειραματιστεί εύκολα κάποιος.

Ο Λουκάς Θάνος κατάφερε να ντύσει με παραδοσιακά όργανα υπέροχες μπαλάντες μέχρι και νησιώτικα τραγούδια χωρίς βέβαια να πειράζει ή να καταστρέφει την ταυτότητα αυτών των ποιημάτων. Παρόλο που αποτελεί έναν δίσκο, δύσκολα πολυφορεμένο στα μουσικά αυτιά λόγω μελοποίησης και όχι μόνο αποτελεί έναν καλλιτεχνικό δρόμο για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι ποιος είναι ο Κωστής Παλαμάς και τι έργο άφησε.

Γι’ αυτό ευχαριστούμε Λουκά, ευχαριστούμε Γιάννη.

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s