Bιβλιοπαρουσίαση: Dragonlance : The Chronicles Trilogy – Margaret Weis & Tracy Hickman |Όμικρον Μι

ew

 

Όταν μιλάμε για λογοτεχνία του φανταστικού, τι σας έρχεται σαν πρώτο πράγμα στο νου σας; ότι και αν σας έρχεται υπάρχει σε αυτή την τριλογία. Ο κόσμος του DragonLance που εκτυλίσσεται σε περισσότερο από 150 βιβλία περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά που κάνουν έναν φανταστικό κόσμο πραγματικά φανταστικό. Δράκοι, μάγοι, ξόρκια, ιππότες, ξωτικά, βάρβαροι, νάνοι, Κένταυροι, γρύπες είναι μόνο μερικά από τα πλάσματα που θα συναντήσουμε στον κόσμο του Κριν.
Η τριλογία των χρονικών του Dragonlance είναι η καλύτερη εισαγωγή στο σύμπαν που δημιούργησε η Weis και ο Hickman. Αν και η πλοκή δείχνει να πατάει στο κλασικό μοτίβο όπου μια συντροφιά ξεκινά αν φέρει εις πέρας μία αποστολή, ωστόσο ξεφεύγει πολύ γρήγορα και η πλοκή διακλαδώνεται με πολλές επιμέρους λεπτομέρειες και αποστολές. Κάθε ήρωας της συντροφιάς έχει να κάνει το δικό τη δικιά του δουλεία, να πολεμήσει με τους δικούς του εσωτερικούς (ή και εξωτερικούς) δαίμονες, και να προσθέσει ένα λιθαράκι στην οικοδόμηση του τελικού αποτελέσματος.
Οι τίτλοι των τριών βιβλίων αποκαλύπτουν και τη ροή της ιστορίας. Δηλαδή ξεκινώντας από το φθινόπωρο που όλα οδεύουν προς το τέλος τους περνάμε στο βαρύ χειμώνα που είναι το πέπλο του θανάτου και από κει καταλήγουμε στην άνοιξη που είναι η γένεση μια νέας ζωής και μιας νέας ελπίδας. Έτσι λοιπόν έχουμε την συντροφιά να βυθίζεται σιγά σιγά στο σκοτάδι και την δίνει του πολέμου για να βγει με μια εσωτερική κάθαρση και με νέες προσδοκίες. Πέραν αυτού, τα κεφάλαια είναι έτσι δουλεμένα ώστε δεν μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις καθώς όταν φτάσεις στο τέλος ενός σε παρακινεί να συνεχίσεις μιας και η εξέλιξη της ιστορίας και η συνεχής δράση δε σε αφήνει να πάρεις ανάσα, αλλά και να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου.
Θα έλεγα ότι στην αρχή μου θύμισε αρκετά Άρχοντα, και σκέφτηκα ότι πρόκειται για μια «αντιγραφή», πρέπει να πω ότι γρήγορα ξεπέρασα αυτήν την λανθάνουσα άποψη μου, μιας και σε επιβεβαίωση των παραπάνω οι συγγραφείς έρχονται να βάλουν την δική τους ξεχωριστή σφραγίδα. Τα προφίλ των ηρώων είναι αρκετά προσεκτικά σκιαγραφημένα, ώστε να βοηθάνε στην αφήγηση και αν μην σε πνίγουν στην υπερβολική πληροφορία. Έτσι όσο εξελίσσετε η ιστορία εξελίσσονται μαζί της και αποκαλύπτονται και οι χαρακτήρες.
Εν τέλει, αν και είναι αλήθεια ότι σε ορισμένα σημεία δεν καταφέρνει να αποφύγει ορισμένα κλισέ του είδους, ωστόσο έχει κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει. Συνεχόμενη δράση, εσωτερικοί διάλογοι, δυνατοί έρωτες, αγάπη, και η ανάδειξη της πραγματικής φιλίας σαν καθοριστικού παράγοντα, δοσμένα με έναν γλυκό τρόπο και σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται η αρκετά μεγάλη και καλή δόση χιούμορ πράγμα που σπανίζει σε αυτού του είδους τα βιβλία.

[Δράκοι στο φθινοπωρινό δειλινό]

16128732_1494428800581023_919073715_n

 

Τίτλος πρωτοτύπου : Dragons of Autumn Twilight
Τίτλος μετάφρασης : Δράκοι στο φθινοπωρινό δειλινό
Συγγραφέας : Margaret Weis / Tracy Hickman
Μετάφραση : Γιάννης Κωστάκης
Εκδόσεις : Anubis
Έτος : 2003

Η Συντροφιά σχηματίζεται. Σε αυτό το πρώτο βιβλίο ξεκινά η αναζήτηση. Μια συλλογική αναζήτηση, αλλά και μία ατομική για τον καθένα.
Μετά από πέντε χρόνια περιπλανήσεων οι έξι από τους επτά συντρόφους θα βρεθούν στο καθιερωμένο τους ραντεβού στο «Τελευταίο Σπίτι» ένα πανδοχείο στην Σόλας. Όμως πριν προλάβουν να γιορτάσουν την επανένωση τους θα γνωρίσουν την Γκολντμουν και τον Ριβεργουιντ. Βοηθώντας του δυο βάρβαρους να ξεμπλέξουν από τους μπελάδες τους με τους Αναζητητές θα βρεθούν κυνηγημένοι. Αυτή είναι και η αρχή ενός ταξιδιού με μόνη πυξίδα την καλοσύνη και το θάρρος.
Αυτή είναι και η αφετηρία για την περιπλάνηση τους στις περιοχές της Αμπασίνια. Ψάχνοντας απαντήσεις για το μπλε κρύσταλλο του ραβδίου της Γκόλντμουν, θα βρούνε μόνο νέες ερωτήσεις που θα ζητάνε απαντήσεις.
Για να ξεφύγουν από τους διώκτες τους θα βρεθούν φιλοξενούμενοι ενός λευκού μονόκερου, της προστάτιδας του Σκοτεινιασμένου Δάσους, θα περιπλανηθούν στα υπόγεια της εξαφανισμένης πόλης Ζακ Τσάροθ και εκεί θα πολεμήσουν με την δράκαινα Κίσανθ.
Έτσι λοιπόν ξεκινά η περιπέτεια τους, καινούριοι σύντροφοι θα μπουν στην ομάδα, προσωρινές συμμαχίες με Κενταύρους, με Πήγασους και ξωτικά, υποψίες για προδότες εντός τις συντροφιάς αλλά και συμμάχων θα σπείρουν τη διχόνοια, σύντροφοί θα θυσιαστούν για να σώσουν την συντροφιά. Αμέτρητες μάχες, με Νεκρούς, χομπγκομπλινς, δρακόνιους ισχυρούς μάγους, θα οδηγήσουν την συντροφιά στο οχυρό του Άρχοντα των Δράκων της Παξ Θάρκας. Αυτό θα είναι και το σκηνικό της τελευταίας παράστασης με την οποία κλείνει η αυλαία στο πρώτο αυτό βιβλίο.
Η εξέγερση στο οχυρό, η απελευθέρωση των σκλάβων και η μάχη ανάμεσα στη συντροφιά και τον Άρχοντα των δράκων καθώς και στους αρχαίους θεούς του καλού και του κάκου θα επισκιαστούν από δύο γιγάντιες φιγούρες που θα καλύψουν τον ουρανό. Εκεί θα δοθεί μια μάχη μέχρις εσχάτων ανάμεσα σε δύο δράκους.

 

[Δράκοι στη χειμωνιάτικη νύχτα]

16176812_1494428827247687_391787866_n

Τίτλος πρωτοτύπου : Dragons of Winter Night
Τίτλος μετάφρασης : Δράκοι στη χειμωνιάσικη νύχτα
Συγγραφέας : Margaret Weis / Tracy Hickman
Μετάφραση : Αλεξάνδρα Χαβιάρα
Εκδόσεις : Anubis
Έτος : 2003

Η αναζήτηση των αρχαίων θεών είχε επιτυχία. Μετά την εποχή του κατακλυσμού ο Έλισταν είναι ο πρώτος ιερέας του Πάλανταϊν, ενώ η Γκόλντμουν έχει μετατραπεί σε μια πραγματική θεραπαινίδα ιέρεια της Μισακάλ. Όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αντιθέτως, όλα τώρα αρχίζουν.
Μετά την επιτυχημένη εξέγερση και απόδραση από το οχυρό του Παξ Θάρκας, η συντροφιά και οι οκτακόσιοι πρόσφυγες βρίσκουν καταφύγιο στις σπηλιές των νάνων των βουνών, στο Θόρμπαρντιν. Όμως η διαβίωση των ανθρώπων στα σκοτεινά σπήλαια του βουνού είναι δύσκολη, και έτσι αποφασίζουν να στείλουν των Τάνις και τους συντρόφους του στην Ταρσίς με σκοπό να βρουν και να ναυλώσουν πλοία για να ταξιδέψουν προς αναζήτηση νέων τόπων.
Όμως αυτό που θα βρούνε οι σύντροφοί στην Ταρσίς είναι η απογοήτευση. Η θάλασσα δεν υπάρχει πια, καθώς μετατράπηκε σε μια πεδιάδα μετά τον κατακλυσμό. Όμως υπάρχουν δρακόνιοι και δυνάμεις κατοχής. Έτσι λοιπόν οι σύντροφοι θα βρεθούν κυνηγημένοι καθώς η επίθεση των δράκων θα ισοπεδώσει την πόλη της Ταρσίς.
Μέσα στην ένταση της μάχης και των επιθέσεων των Δράκων τα μέλη της συντροφιάς θα χωριστούν. Μια πρόβλεψη του Ρέστλιν ότι δεν θα ξανασυναντηθούν σε αυτή τη ζωή αρχίζει και απλώνεται σαν σκιά στις καρδιές όλων. Δεν είναι όμως η μόνη. Καθώς οι σκιές του πολέμου καλύπτουν όλον τον Κριν, οι ίδιες σκιές δηλητηριάζουν και τις καρδιές των συντρόφων.
Χωρισμένοι πλέον σε δυο ομάδες οι σύντροφοι θα διασχίσουν την ήπειρο του Άνσαλον μην γνωρίζοντας πια αν οι σύντροφοι τους είναι νεκροί η ζωντανοί. Ωστόσο μια νέα ελπίδα γεννάται. Οι σφαίρες των δράκων, πανίσχυρα τεχνουργήματα των μάγων στην σκοτεινή εποχή, κατασκευασμένες από την μοναδική κοινή δράση των λευκών των μαύρων και των κόκκινων μάγων, έχουν τη δύναμη -αν χειραγωγηθούν- να μπορέσουν να ελέγξουν τους δράκους.
Οι δυο ομάδες θα κινηθούν ανατολικά και δυτικά της Ταρσίς αντίστοιχα, με σκοπό την ανεύρεση των σφαιρών, και με προορισμό το Σάνκριστ. Στην διαδρομή τους έχουν αν αντιμετωπίσουν νέους εχθρούς, όνειρα και εφιάλτες. Μέσα από αυτό το ταξίδι θα δούμε τις προσωπικότητες των συντρόφων αν αναπτύσσονται και της δυνάμεις τους να εξελίσσονται καθώς όλα οδηγούν στην τελική μάχη.
Στο δεύτερο αυτό βιβλίο καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας και των χαρακτήρων παίζει ο έρωτας. Οι ερωτικές σχέσεις περιπλέκουν ή και διευκολύνουν καταστάσεις, ενώ παράλληλα γίνονται το κατάλληλο χαλί για την εξέλιξη της ιστορίας. Ο έρωτας μπορεί αν είναι ανάμεσα σε ξωτικά, σε ανθρώπους , σε ανθρώπους και ξωτικά ή ακόμα και σε ξωτικά και δράκους. επίσης τα μέλη της συντροφιάς θα αλλάξουν καθώς νεκροί επιστρέφουν από το παρελθόν και άλλοι πεθαίνουν στο παρόν, ενώ η επιστροφή της Κιτιάρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
Συνήθως το δεύτερο βιβλίο σε μια τριλογία έχει λιγότερη δράση και περισσότερο κατευθύνει την εξέλιξη των γεγονότων ώστε να έρθει το αποκορύφωμα στο τρίτο μέρος. Εδώ έχουμε την εξαίρεση καθώς η δράση είναι καταιγιστική από την αρχή μέχρι το τέλος, και μέσα από αυτήν διαμορφώνονται οι σχέσεις αλλά και οι χαρακτήρες των ηρώων.

[Δράκοι στην ανοιξιάτικη αυγή]

16176715_1494428817247688_1848455434_n

Τίτλος πρωτοτύπου : Dragons of Spring Dawning
Τίτλος μετάφρασης : Δράκοι στην ανοιξιάτικη αυγή
Συγγραφέας : Margaret Weis / Tracy Hickman
Μετάφραση : Γιάννης Κωστάκης
Εκδόσεις : Anubis
Έτος : 2003

Η συντροφιά έχει πλέον χωριστεί, καθώς η τελική αναμέτρηση πλησιάζει και οι δύο ομάδες οδεύουν προς το Σάνκριστ, όμως όχι ταυτόχρονα. Έχουν ακόμα να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια.
Η συντροφία του Τάνις θα σαλπάρει με ένα πειρατικό καράβι από το Μπάλιφορ, με την Σκοτεινή Αρχόντισσα των δράκων να τους ακολουθεί καταπόδας. Το καράβι θα ναυαγήσει και ο Τάνις θα συναντήσει την μυθική φυλή των ξωτικών τής θάλασσας στα καταποντισμένα ερείπια της αρχαίας Ισταρ.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στους ήρωες μας, τα σύννεφα του πολέμου συγκεντρώνονται πάνω από τον Κριν. Η πρώτη καταιγίδα είχε ήδη ξεσπάσει στα τείχη του Παλάνθας, εκεί όπου η συντροφιά της Λοράνα και οι ιππο΄τες του Στερμ έδωσαν μια θανάσιμη μάχη, κάνοντας έτσι τον ιππότη να συνειδητοποιήσει τι κρύβεται στα αλήθεια πια πίσω από το τάγμα των ιπποτών.Ίντριγκες, διχόνοιες, και πολιτικές μηχανορραφίες, είναι αυτές που κρύβονται πίσω από το αστραφτερό μέταλλο των άλλοτε λαμπρών πανοπλιών του στέμματος.
Οι επιζώντες είχαν γυρίσει πίσω στο Κάλαμαν και ανασυντάχθηκαν. Εκεί η Λοράνα μεταμορφωμένη πια στη χρυσή Στρατηγό δα οδηγήσει το στρατό και το τους δράκους σε μια νίκη απέναντι στις δυνάμεις της Σκοτεινής Θεάς. Ωστόσο η χαρά της νίκης δε θα κρατήσει πολύ. Η Λοράνα πέφτοντας σε μια παγίδα θα βρεθεί φυλακισμένη στον αρχαίο ναό της Σκοτεινής Θεάς εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στρατεύματα του κακού.
Έτσι λοιπόν ο Τάνις, ο Κάραμον, η Τίκα, ο Τας, και ο Φλίντ, θα συγκροτήσουν μια ομάδα που θα πάει σε μια αποστολή αυτοκτονίας με σκοπό να απελευθερώσει την Λοράνα, καθώς όλα οδεύουν προς το μεγάλο φινάλε. Ένα φινάλε που κρύβει μία μεγάλη ανατροπή, καθώς δεν θα πρέπει αν ξεχνάμε ότι το κακό τρέφεται από τις σάρκες του.
Στο τρίτο και τελευταίο αυτό βιβλίο της σειράς, η ιστορία ξεκαθαρίζει. Η πραγματική φύση όλων των ηρώων αποκαλύπτεται ενώνοντας όλα τα μέχρι τώρα σκόρπια κομμάτια τους παζλ. Η εναλλαγή του σκοταδιού στις καρδιές των ξωτικών (Τάνις/Λοράνα/Γκιλθάνας), καθώς και η αποκάλυψη της σχέσης και των πραγματικών δυνάμεων και συναισθημάτων των δίδυμων (Κάρομον/Ρέστλινγκ), θα είναι τα στοιχεία που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. τα πραγματικά αισθήματα των ηρώων είναι αυτά που είτε θα τους σώσουν είτε θα τους βυθίσουν για πάντα στο σκοτάδι.
Αυτό που μένει λοιπόν είναι η ανάδειξη του βάρους των προσωπικών μας επιλογών στη ζωή, καθώς και τα λάθη τα οποία θα πρέπει να μετράμε περισσότερο από τα σωστά όπως κάνουν και οι πρωταγωνιστές του βιβλίου. Αυτό είναι το τέλος, είτε για καλό είτε για κακό, και όπως κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s