Η ονειρική αναζήτηση της άγνωστης Καντάθ – H. P. Lovecraft | Όμικρον Μι

ew

 

Ξεκινώντας τη νέα χρονιά, και στο πνεύμα τον ημερών, θα έλεγα πως ταιριάζει ένα καλό παραμύθι. Επειδή όμως μεγαλώσαμε κάπως, ας διαβάσουμε κάτι πιο σκοτεινό. Κι αν όταν ακούτε παραμύθι έρχεται στο μυαλό σας ο κακός δράκος, ξεχάστε τον. Σε αυτά τα παραμύθια, ένα κακός δράκος είναι το φιλικότερο πλάσμα που θα μπορούσατε να συναντήσετε. Και αν ακόμα δεν μπήκατε στο νόημα, φρίκουλες, φρικουλάκια, και αγαπητά παιδιά : ο Χάουαρντ Λάβκραφτ. έχουν γραφτεί γι’ αυτόν τον σκοτεινό ποιητή που δεν νομίζω να μπορώ να προσθέσω κάτι που δεν έχει ήδη ειπωθεί.
15969897_1483334381690465_1366466131_n

Κατεβάζοντας από την βιβλιοθήκη την παλιά έκδοση του 1988 από τις εκδόσεις Αίολος (για όσους ψηθούν υπάρχουν αρκετές επανεκδόσεις), αποφάσισα να κάνω ένα σκοτεινό διάλειμμα από την (χαζο)χαρούμενη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Σε αυτή την έκδοση εκτός από το ομώνυμο μυθιστόρημα υπάρχουν και 5 διηγήματα (Η κατάρα που χτύπησε τη Σαρνάθ / Το Άσπρο Καράβι / Οι Γάτες του Ουλθάρ / Σελεφαϊς / Οι Άλλοι Θεοί) που βοηθάνε σαν εισαγωγή για το βασικό έργο που είναι Η Ονειρική αναζήτηση της άγνωστης Καντάθ.
Αυτά τα διηγήματα είναι ο καλύτερος πρόλογος για να έχουμε μια πρώτη γεύση για την ονειροχώρα και ειδικά Οι Γάτες του Ουλθάρ που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.
Πρωταγωνιστής αυτής της αναζήτησης είναι ο Ράντολφ Κάρτερ ο οποίος αποφασίζει να ξεκινήσει την αναζήτηση του στους ονειροτόπους. Μια αναζήτηση που θα τον φέρει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια και ερεβώδη μέρη. Θα αναγκαστεί να πολεμήσει με δύσμορφα και αδυσώπητα πλάσματα, θα βρει βοήθεια και στήριγμα από απίθανους και χνουδωτούς συμμάχους, θα περιπλανηθεί σε θάλασσες και δάση, ώσπου να βρεθεί αντιμέτωπος με το ίδιο το Έρπον Χάος τον Νυαρλαθοτέπ.
Πίσω από αυτό το ωραίο «παραμύθι» ανακαλύπτουμε ότι βρίσκεται άλλη μια Ιθάκη. Όχι σαν αυτή του Οδυσσέα, αλλά σαν αυτή του Καβάφη. Το ίδιο το ταξίδι γίνεται από «μέσο» «σκοπός», και η μαγεία του ταξιδιού, η ανακάλυψη καινούριων τόπων και η εμπειρία αυτής της περιπέτειας είναι τελικά ο «σκοπός» τον οποίο ο ήρωας μας δε γνωρίζει όταν ξεκινάει το ταξίδι και την αναζήτηση του. Μια άλλη ανάγνωση του παραμυθιού θα μπορούσε να είναι πως ο Καρτέρ -όπως και πάρα πολύ άνθρωποι- ψάχνει να βρει κάτι που έχει αλλά δεν το ξέρει ή το θεωρεί δεδομένο. Μια εκ νέου ανακάλυψη των ήδη κεκτημένων, μια επαναξιολόγηση των «δεδομένων» στη ζωή μας.
Η Ονειρική αναζήτηση της Καντάθ είναι ένα παραμύθι πλημμυρισμένο με χρώμα σε σκοτεινούς τόνους, μια ονειρική μελωδία που μαγεύει, ωθώντας την/ον αναγνώστρια/η να περιπλανηθεί σε μια περιπέτεια νοτισμένη από ένα κλίμα τρόμου, συνεχούς αγωνίας και φόβου, που δεξιοτεχνικά οδηγεί σε μια ονειρική αφήγηση της πραγματικότητας. Εν τέλει δεν ξέρω αν αυτό το βιβλίο αφηγείται ένα όνειρο ή έναν εφιάλτη, αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι το καλύτερο βιβλίο για να σε εισάγει στον εθιστικό κόσμο που ζωντανεύει μέσα από τα παραμύθια αυτού του μεγάλου συγγραφέα της Λογοτεχνίας του Φανταστικού.

Τίτλος πρωτοτύπου : The dream quest of unknown Kantath
Τίτλος μετάφρασης : Η ονειρική αναζήτηση της Καντάθ (και άλλα διηγήματα)
Συγγραφέας : Howard Phillips Lovecraft
Μετάφραση : Τάσος Ρούσος (Η ονειρική αναζήτηση της άγνωστης Καντάθ), Παναγιώτης Σκάγιαννης – Μάκης πανώριος (Η κατάρα που χτύπησε τη Σαρνάθ / Το Άσπρο Καράβι / Οι Γάτες του Ουλθάρ / Σελεφαϊς / Οι Άλλοι Θεοί)
Εκδόσεις : Αίολος
Έτος : 1988

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s