2016: Πολύτιμα Διδάγματα | Ιωάννα Μαλούνη

Πάντα μου άρεσαν οι απολογισμοί της χρονιάς. Έχω καταλήξει ότι, όσο χάλια κι αν πάει μια χρονιά, είναι πολύ λυτρωτικό να τη συνοψίζεις, ιδίως σε κείμενα. Είναι η δική σου κατάθεση για το πώς ένα ημερολογιακό έτος σ’ άλλαξε. Μ’ αυτό το σκεπτικό, θα σας μιλήσω για το τι μου έμαθε το πανεπιστήμιο της ζωής φέτος. Κι εσείς μπορείτε άνετα να ταυτιστείτε, διαβάζοντας αυτή τη λίστα.

  • Όλα τελειώνουν. Το 2016 ήταν ένα έτος με αρκετούς θανάτους, που μας θύμιζαν πόσο γρήγορα μπορεί να σβήσει η ζωή. Ήταν, επίσης, ένα έτος, που σήμανε το τέλος κάποιων σχέσεων. Αυτή η κατάσταση δε θα μπορούσε παρά να μας θυμίζει πόσο γρήγορα τελειώνουν όλα και κλείνουν τον κύκλο τους και πως όλο αυτό είναι φυσιολογικό. Παράλληλα, στάθηκε ως μια πολύ καλή αφορμή, για να θυμίσει ν΄απολαύσουμε τη ζωή και τις διάφορες φάσεις της, πριν αυτά μας χαιρετήσουν.
  • Το closure είναι απάτη και νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Όταν τελειώνει η σχέση μας μ’ έναν άνθρωπο, δεν είναι απαραίτητο ότι θ’ ανοίξει μια μαύρη τρύπα και θα τον καταπιεί και δε θα τον ξαναδούμε ποτέ. Τ’ αντίθετο μάλιστα – θα έλθει η ώρα, που θα τον ξανασυναντήσεις ή θα τον χρειαστείς επαγγελματικά. Η ζωή δεν είναι μια ευθεία γραμμή, αλλά ένα περίεργο σπιράλ, όπου το κινηματογραφικό closure δεν έχει θέση. Τα ‘χει πει, άλλωστε, κι ο (υπέροχος) Bojack Horseman, ότι το closure δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο στις ταινίες του Στίβεν Σπίλμπεργκ και το μόνο, που μπορούμε να κάνουμε, είναι να συνεχίσουμε να ζούμε. Επίσης, έχει πει, στο θρυλικό πλέον επεισόδιο «Fish Out Of Water», ότι «in this terrifying world, all we have is the connections that we make». Να τον ακούτε. Ξέρει.
  • Δε χρειάζεται να συμβιβάζεσαι. Οτιδήποτε δε σε γεμίζει, σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου και σου δίνει μόνο μιζέρια κι άγχος, δεν είναι κάτι, που το χρειάζεσαι πραγματικά.Δε γίνεται να μας καλύπτουν τα ίδια πράγματα κι οι ίδιοι άνθρωποι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας – άλλοι άνθρωποι σε κάλυπταν πριν 1-2 χρόνια, άλλοι τώρα. Κι η ζωή είναι μικρή.Μην τη χαλάς σ’ άτομα και καταστάσεις, που δεν αξίζουν.
  • Είσαι μια σταγόνα στον ωκεανό. Το ότι γράφεις/σκηνοθετείς/κάνεις ό,τι κάνεις, δε σε καθιστά από μόνο του ξεχωριστό. Ούτε το ότι έχεις κονέ σε κάνει ξεχωριστό, για τρεις λόγους: α) το να έχεις μιλήσει μια φορά μ’ έναν άνθρωπο στο Facebook δεν τον κάνει αυτόματα κονέ σου, β)  αν έχεις τόσα κονέ, να μου φέρεις κανένα να με διορίσει σε Υπουργείο και γ) όπως έλεγε ένας γνωστός, «πήγαινε να βελάξεις με τις συγχωριανές σου». Ξεχωριστό δε σε κάνει παρά η προσωπικότητά σου και το πώς πλαισιώνεις το έργο σου μ’ αυτήν.
  • Τα πράγματα δε μπορούν να έλθουν πάντα, όπως τα θέλουμε, αλλά δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Οι ανθρώπινες σχέσεις μπορεί να αποβούν πολύ, πολύ περίεργες και να χρειαστεί να επαναπροσδιοριστούν ή και να τελειώσουν. Αλλά, αν υπάρχει καλή πρόθεση κι από τις δυο πλευρές, μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο επαναπροσδιορισμός. Επίσης, όσο χαλιά κι αν καταλήξει μια ανθρώπινη σχέση, αν μπορείς να μιλήσεις πρώτα με καλά λόγια για κάποιον, τότε μπορείς να λες ότι πρόκειται για μια win – lose situation.

Κι ένα τελευταίο:

  • Δεν έχουμε ποτέ μια σαφή ιδέα για την ευτυχία μας. Αλλά το μόνο, που κάνουμε, είναι να την αποφεύγουμε, όταν τη βρίσκουμε και να κάνουμε πως δε βλέπουμε τις ευκαιρίες, που μας παρέχονται. Της φερόμαστε σαν να είναι διαφήμιση στο Youtube. Αλλά η ζωή δεν έχει AdBlock.

Εν ολίγοις, το 2016 ήταν μια πολύ καλή αφορμή για σκέψεις πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και πάνω σε κάθε έννοια τέλους. Κατέληξε σε μια παραδοχή ότι, εμείς, οι άνθρωποι, αντιμετωπίζουμε πολλές φορές τη ζωή μας λάθος, λες κι έχουμε άπειρες ευκαιρίες να τη ζήσουμε, και το καταλαβαίνουμε όταν είναι πολύ πολύ αργά. Ίσως πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τη Mitski, που τραγουδάει «I’ll love some littler things»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s