Τραχανάς με μανιτάρια | Δάφνη Σπανού

Picture

Ο τραχανάς είναι ένα από τα βασικότερα και αρχαιότερα ζυμαρικά της ελληνικής κουζίνας. Είναι μία τροφή με υψηλή διατροφική αξία, λίγες θερμίδες και υπέροχη γεύση.

Για τη σημερινή συνταγή χρησιμοποίησα χειροποίητο, βιολογικό τραχανά λαχανικών της biofresco και πραγματικά ενθουσιάστηκα. Το αποτέλεσμα ήταν μία πηχτή σουπίτσα, εύκολη και πεντανόστιμη!

Υλικά (για ένα άτομο):

  • 1/2 κούπα τραχανά λαχανικών
  • 1-1 1/2 κούπες νερό
  • 4-5 κ.σ συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • μανιτάρια κομμένα
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ περίπου κρασί κόκκινο
  • κύμινο, μπούκοβο, γλυκιά πάπρικα
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός

Σέρβιρα με: τριμμένη φέτα, τριμμένο μαύρο πιπέρι και φρέσκο μαϊντανό

Τρόπος παρασκευής:
1. Ζέστανε ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό σκεύος. Κόψε και τσιγάρισε το κρεμμύδι για 1 λεπτάκι.
2. Πρόσθεσε τα μανιτάρια. Οταν αρχίσουν να μαλακώνουν και το χρώμα τους να σκουραίνει, ρίξε τον τραχανά ανακατεύοντας καλά για 0,5-1 λεπτό. Αν ο τραχανάς κολλάει πρόσθεσε ελάχιστο ελαιόλαδο ακόμα. Σβήσε με το κρασί.
3. Πρόσθεσε το νερό, το χυμό τομάτας, τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό. Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε τον τραχανά να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να τραβίξει τα περισσότερα υγρά. Ανακάτεψε συχνά.
4. Σέρβιρε με τριμμένη φέτα, τριμμένο πιπέρι και μαϊντανό.

Καλή όρεξη!

Picture

Picture

Picture

Trahana is one of the most basic, ancient pasta products of Greek cuisine. It is very nutritious, low in calories and tasty.

For today’s recipe, I used handmade, organic vegetable trahana from biofresco and created a dish I really enjoyed! A thick soup, easy and delicious!

Ingredients (for 1 serving):

  • 1/2 cup vegetable trahana
  • 1-1/2 cup water
  • 4-5 teaspoons concentrated tomato paste
  • 1 small dried onion
  • chopped mushrooms
  • 1 teaspoon olive oil
  • about 2 teaspoons red wine
  • cumin, chili, sweet paprika
  • chopped parsley


I served with:
grated feta cheese, grated black pepper and fresh parsley

Preparation:

  1. Heat up olive oil in a nonstick pan. Cut and sauté the onion for approximately 1 minute.
  2. Add the mushrooms. When they become softer and have darker color, add the trahana and stir well for 0,5-1 minute. If the trahana is sticky add some more olive oil. Deglaze with wine.
  3. Add the water, tomato paste, spices and parsley. Lower the heat and let the trahana simmer for about 10 minutes, until it absorbs most of the liquids. Stir often.
  4. Serve with grated feta, grated pepper and parsley.

Bon Appétit!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s