Κάτι χαμογελάει στις σκιές | Νίκη Συρίγου

Ένας κόσμος στον οποίο απαγορεύεται ν’ αγαπάς και τιμωρείσαι αυστηρά γι’ αυτό.
Πόσο βάθος μπορεί να έχει μια σπηλιά ανάμεσα στην Κυψέλη και τα Πατήσια;
Η περιπέτεια ενός γευσιγνώστη ντετέκτιβ στο αστυνομικό τμήμα Σάμου.
Τι συνέπειες έχουν η φθορά στο σώμα και η τρέλα στο μυαλό;
Μια ιστορία εκδίκησης στη ζούγκλα του Αμαζονίου.
Πόσο πολύ μπορεί ν’ απεχθάνεται τη θάλασσα ένας δισεκατομμυριούχος;
Ένας δημοσιογράφος που η αναζήτηση για το μεγάλο θέμα τον πάει πιο μακριά απ’ όσο φαντάζεται.
Τι θα συμβεί ύστερα από ένα χαζό στοίχημα;
Μία διανυκτέρευση σε μοναστήρι προσφέρει περισσότερα απ’ όσα ζητάς.

Δεκαεπτά παράξενες, ατμοσφαιρικές, χιουμοριστικές, ενοχλητικές, σκοτεινές ιστορίες για όσους κι όσα χαμογελούν στις σκιές.
Βιβλίο δια χειρός Ηλία Φουντούλη.

Ωστόσο, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μ’ ένα συνηθισμένο βιβλίο. Εδώ γίνεται λόγος για ένα ιδιαίτερο, ένα καθόλα ανατρεπτικό βιβλίο.

Όπως ήδη διάβασες, επρόκειτο για δεκαεπτά αυτοτελείς ιστορίες, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν η μια με την άλλη. Όλες, σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, γράφηκαν σε διάστημα 20 χρόνων. Δεκαεπτά, λοιπόν, διαφορετικές ιστορίες. Δεκαεπτά διαφορετικοί κόσμοι. Κάθε ιστορία και μια ξεχωριστή υπόθεση. Κάθε ιστορία και μια μικρή έκπληξη. Γι’ αυτό σε προειδοποιώ. Μην επιχειρήσεις να μαντέψεις το τέλος καμιάς απ’ αυτές τις ιστορίες. Δεν υπάρχει λόγος. Αλήθεια. Ό, τι κι αν σκεφτείς, το τέλος και στις δεκαεπτά ιστορίες θα σε διαψεύσει. Αυτό ήταν κάτι που μού προκάλεσε τρομερή εντύπωση. Σχεδόν μ’ ενθουσίασε. Καιρό είχα να διαβάσω κάτι τόσο διαφορετικό, κάτι τόσο ανατρεπτικό και, κυρίως, καιρό είχα ν’ αφεθώ τόσο πολύ στην ανάγνωση ενός βιβλίου. Οι σελίδες αυτές κρύβουν μέσα τους μπόλικη φαντασία. Ο λόγος που χρησιμοποιείται απ’ τον συγγραφέα είναι χαλαρός, αβίαστος, ξεκουράζει τον αναγνώστη. Οι σελίδες διαβάζονται γρήγορα κι ευχάριστα. Και το σημαντικότερο; Επρόκειτο για ένα βιβλίο του οποίου η ανάγνωση δε σταματά στη μία φορά. Διαβάζεται ξανά, αβίαστα και μ’ αμείωτη όρεξη. Αρκετές ανατροπές, γλαφυρές περιγραφές, δυνατές εικόνες. Αυτά προσφέρει το βιβλίο.

Φαινομενικά επρόκειτο για ένα απλό βιβλίο, ωστόσο, για να πιάσεις τον παλμό του, αρκεί να βουτήξεις στον κόσμο του. Στη διάρκεια της ανάγνωσής του σημειώνονται πολλές εκρήξεις διαφορετικών κι εναλλασσόμενων συναισθημάτων. Είναι ψυχαγωγικό και, παράλληλα, άκρως διδακτικό. Άλλωστε, μέσα απ’ το χιούμορ λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες. Και στο βιβλίο αυτό υπάρχουν αρκετές ιστορίες που άλλοτε μέσα απ’ την αστεία κι άλλοτε μέσα απ’ τη σκοτεινή τους έκφανση λένε πολλές αλήθειες. Εγώ εντόπισα αρκετές. Το δίχως άλλο, κάθε ιστορία έχει να προσφέρει το δικό της μοναδικό μήνυμα. Σε κάποιες ιστορίες αυτό είναι εύκολα ορατό και σε κάποιες άλλες όχι. Ωστόσο, σ’ όλες τις ιστορίες υπάρχουν προτάσεις με μπόλικη δόση αλήθειας και βάθους.

Ποικίλα, λοιπόν, τα συναισθήματα, όπως και το περιεχόμενο των ιστοριών. Τι μού έμεινε, λοιπόν, κλείνοντας αυτό το βιβλίο; Η συνειδητοποίηση του ότι ο συγγραφέας μεταπηδά με τεράστια ευκολία απ’ την αστυνομική στην χιουμοριστική υφή. Απ’ την ψυχαγωγία στη διδαχή. Απ’ τον τρόμο στο γέλιο. Απ’ το σκοτάδι στο φως. Απ’ τον ενθουσιασμό στη συγκίνηση. Απ’ την επιστημονική φαντασία… στα γήινα; ΟΧΙ. Σίγουρα όχι. Ο Ηλίας Φουντούλης στο βιβλίο αυτό δεν πατά στην Γη. Δίχως αμφιβολία, βρίσκεται σ’ άλλους κόσμους και μας μεταφέρει την από εκεί εικόνα.

Πολλές και ξεχωριστές οι ιστορίες που απαρτίζουν το βιβλίο αυτό. Η καθεμιά διαφέρει για τον δικό της λόγο. Καμιά δεν είναι αδιάφορη. Όλες μού άρεσαν. Αρκετές τις ξεχώρισα. Μία, όμως, την λάτρεψα. Η «Απαγορευμένη Αγάπη» ήταν ό, τι καλύτερο διάβασα τις τελευταίες μέρες. Τόσο πλούσια σε συναίσθημα. Τόσο πλούσια σε νόημα.

Αδιαμφισβήτητα, επρόκειτο για ένα ευχάριστο, για ένα ζωντανό ανάγνωσμα στην ολότητά του. Κάτι μέσα μου μού έλεγε πως δε θα μετάνιωνα για την αγορά του. Και πράγματι! Ένα ακόμη βιβλίο βρήκε τη θέση του στην βιβλιοθήκη μου και χαίρομαι απίστευτα γι’ αυτό!

«Κάτι χαμογελάει στις σκιές», λοιπόν. Τι να είναι, άραγε, αυτό; Σού προτείνω να δώσεις στον εαυτό σου μια ευκαιρία, για να το ανακαλύψεις!
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την κάτωθι ηλεκτρονική ιστοσελίδα:
http://www.chronico.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s