Είδαμε: Παρουσίαση του Δίσκου Γ. Χαρούλη και Λουκά Θάνου «Ο Δωδεκάλογος του γύφτου» σε στίχους Κωστή Παλάμά | Σταμάτης Γκαβέτας

Βρέθηκα στην παρουσίαση του καινούργιου δίσκου των δύο σημαντικών καλλιτεχνών στη Πανεπιστημιούπολη στη Φιλοσοφική Σχολή, ο Παλαμάς υπήρξε πρύτανης του Πανεπιστημίου για αρκετά χρόνια και ο χώρος επιλέχτηκε τιμητικά. Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω μιλώντας για όσους μίλησαν εκείνη την κρύα μέρα και θα εκφράσω κατευθείαν την άποψη μου για την καινούργια μουσική πρόταση των δημιουργών.

 

dwdekalogos_xaroulis_parousiasi_pmaidis_2500-8700

 

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά ντοκουμέντα των τελευταίων ετών και θα εξηγήσω την παρακάτω μου θέση. Η εποχή που βιώνουμε χαρακτηρίζεται έντονα από τον εθνομηδενισμό αλλά και τον ρατσισμό με όλα τα αρνητικά επακόλουθα. Τις δύσκολες αυτές ώρες είναι πολύ σημαντικό που οι καλλιτέχνες επιστρέφουν σε σημαντικούς ποιητές όπως ο Κωστής Παλαμάς που μιλάνε αρκετά συχνά για την ύπαρξη πατρίδας. Κάπου να ακουμπήσει ο θαλασσοδαρμένος που έρχεται από τον πόλεμο. Ο πρόσφυγας ψάχνει μια πατρίδα αφού έχασε τη δική του. Θα ήθελα να μην γράφω πολιτικά αλλά η επιλογή του μνημειώδους έργου του Κωστή Παλαμά «Ο δωδεκάλογος του γύφτου» δε μου αφήνει περιθώρια.

 

xaroulis-cover.jpg

 

Ο Λουκάς Θάνος από όσο ενημερωθήκαμε στην παρουσίαση ζει στην Αμερική και εργάζεται εκεί, καταφέρνει να κάνει ένα δίσκο που είναι απορίας άξιο πόσα ελληνικά και όχι μόνο στοιχεία ξεπηδούν από μέσα και έρχονται να μας θυμίσουν πανηγύρια γιορτές και άλλα καλά στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας των κατοίκων αυτού του τόπου. Μάλλον η απουσία του λειτούργησε ως εφαλτήριο και ιδιαίτερα εμπνευσμένο θα λέγαμε. Ο Γιάννης Χαρούλης με αυτή του τη συνεργασία σφραγίζει μια για πάντα την καλλιτεχνική του διαδρομή. Ο δίσκος αυτός κατά την ταπεινή μου γνώμη θα μείνει στην ιστορία όπως έμειναν και άλλοι δίσκοι καλλιτεχνών βεληνεκούς Μαρκόπουλου και Θεοδωράκη.

 

dwdekalogos_xaroulis_parousiasi_pmaidis_2500-8873

 

Είναι πολλά τα στοιχεία που ξεπηδούν μέσα από τη μουσική τους στίχους αλλά και την ερμηνεία του ταλαντούχου τραγουδιστή. Στο μέλλον τα περιοδικά θα αναφέρονται σε αυτόν τον δίσκο που είναι τιμή να υπάρχει σε κάθε δισκοθήκη. Είχαμε ανάγκη από ένα τέτοιο μουσικό γεγονός και το καλωσορίζουμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s