Είδαμε: Οι Ευνοούμενοι του Μίδα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | Ιωάννα Μαλούνη

Ποιο είναι το πιο σκληρό πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος και της δίψας για το χρήμα;

Αυτήν την ερώτηση έρχονται να απαντήσουν οι «Ευνοούμενοι Του Μίδα». Το έργο του Τζακ Λόντον, συγγραφέα του «Ασπροδόντη» και του έργου «Το Κάλεσμα Της Άγριας Φύσης», έρχεται να δώσει μια ουσιαστική απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα.

Το έργο διαδραματίζεται στο Σικάγο του 1899. Ο πολύ πλούσιος επιχειρηματίας, Ίμπεν Χέιλ, λαμβάνει μια επιστολή από μια τρομοκρατική οργάνωση, τους «Ευνοούμενους Του Μίδα», οι οποίοι ζητάνε να τους δώσει 20 εκατομμύρια, από την περιουσία του. Ο ίδιος την αγνοεί,όπως και τις επόμενες επιστολές,  με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας κύκλος αίματος, που δεν τελειώνει, ούτε με την ίδια του την αυτοκτονία.

Το ίδιο το κείμενο του Τζακ Λόντον κι η επιστολογραφία, την οποία χρησιμοποιεί, δίνουν ένα αρκετά δυνατό μήνυμα. Οι επιστολές περιγράφουν τετελεσμένα γεγονότα, που φέρνουν σήμερα στο νου μας τον τρόπο που διαβάζουμε ή βλέπουμε ειδήσεις. Γεγονότα τρομοκρατίας δίνονται με τρόπο αποστειρωμένο κι εκβιαστικό, που δεν αφήνουν περιθώριο για κάτι άλλο, παρά σκέψη κι απέχθεια για τον τρόπο, που λειτουργεί ο καπιταλισμός. Η δίψα για το χρήμα σκοτώνει κόσμο, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά, κι αυτή είναι η κυριότερη έκφανση του καπιταλιστικού μηχανισμού.

Τα προαναφερθέντα μηνύματα είναι αυτά, που καθιστούν το κείμενο επίκαιρο, ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ, εάν συλλογιστεί κανείς την έξαρση φαινομένων τρομοκρατίας και την ολοένα αυξανόμενη αναγκαιότητα κριτικής κι αντίστασης απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα. Το ζήτημα, που προκύπτει, από τη θεατρική μεταφορά του έργου, είναι το πώς θα οργανώσει ο σκηνοθέτης την οπτική του επί σκηνής.

Επιλέγει, λοιπόν, την απόδοση του έργου στην εξής μορφή: ο Ίμπεν Χέιλ, καθώς κι η εκπρόσωπος των Ευνοούμενων διαβάζουν τις επιστολές εναλλάξ, σε μια σχεδόν μονολογική μορφή. Η προσέγγιση αυτή είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, ωστόσο δίνει την αίσθηση της καλλιτεχνικής προσέγγισης, που πλησιάζει το δήθεν. Υπάρχουν επιμέρους λεπτομέρειες, που ενισχύουν αυτήν την αντίληψη, μέσα στο έργο, για παράδειγμα το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής, στην αρχή του έργου, στήνει με πολύ αργό τρόπο τις καρέκλες, γύρω από το τραπέζι του σκηνικού ή η αναπαράσταση της αυτοκτονίας του Ίμπεν Χέιλ, με ένα φωτάκι lazer να πηγαίνει προς εκείνον.

Σε γενικές γραμμές, «Οι Ευνοούμενοι Του Μίδα» είναι μια παράσταση βασισμένη σ’ ένα δυνατό κι επίκαιρο κείμενο, που  προσφέρεται για τροφή για σκέψη. Παρά τη ψευδοκαλλιτεχνική σκηνοθετική προσέγγιση, έχει πολλά να προσφέρει ως έργο και κυρίως να προβληματίσει.

Οι παραστάσεις του έργου «Οι Ευνοούμενοι Του Μίδα» θα πραγματοποιούνται ως τις 10/12/2016. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 10 έως 12 ευρώ.

 

Ταυτότητα  Παράστασης

Συγγραφέας: Τζακ Λόντον
Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία: Δημήτρης Δημόπουλος
Ερμηνεύουν: Συμεών Τσακίρης, Λίνα Καλπαζίδου
Σκηνικά, κοστούμια: Ντέιβιντ Νεγρίν
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφίες: Artemis Schubert 
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s