Ποια είναι η αληθινή ιστορία της Black Friday; | Μιλένα Βλασσοπούλου

Είναι φυσικό ο όρος Black Friday να αναφέρεται ίσως στη μοναδική αυτή μέρα του χρόνου όταν εταιρίες λιανικού εμπορίου μιμούνται κατά κάποιο τρόπο τη μαύρη αγορά, κατεβάζοντας τις τιμές των προϊόντων σε εξευτελιστικό βαθμό. Η μέρα μετά τις Ευχαριστίες είναι βέβαια όταν το πλήθος καταναλωτών πηγαίνει στα καταστήματα όλης της χώρας για να εκμεταλλευτεί τις μεγαλύτερες προσφορές των εορτών. Αλλά η αληθινή ιστορία πίσω από την λεγόμενη Black Friday είναι πιο περίπλοκη και πιο σκοτεινή από αυτό που περιγράφω πιο πάνω.

 

 

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου Black Friday εμφανίζεται όχι στις Χριστουγεννιάτικες αγορές αλλά στην οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, στο κραχ της χρυσής αγοράς των Ηνωμένων Εθνών στις 24 Σεπτεμβρίου του 1869. Δύο εμφανώς αδίστακτοι χρηματοδότες, Jay Gould και Jim Fisk, δούλεψαν μαζί για να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό του έθνους μπορούσαν, ελπίζοντας να εκτοξεύσουν τη τιμή του και να το πουλήσουν έτσι ώστε να έχουν εξαιρετικά κέρδη.

 

Εκείνη τη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου η συνωμοσία τελικά κατέρρευσε, στέλνοντας την stock αγορά σε ελεύθερη πτώση και σε χρεωκοπία όλων, από τους βαρόνους της Wall Street μέχρι αγρότες. Καθώς η ιστορία συνεχίζεται, μετά από 1 χρόνο λειτουργίας με απώλεια (in the red) τα καταστήματα θα κέρδιζαν, υποτιθέμενα, κέρδος τη μέρα μετά τις Ευχαριστίες επειδή οι καταναλωτές των εορτών έδωσαν πολλά χρήματα σε εκπτώσεις εμπορευμάτων. (went into the black). Παρόλο που είναι αλήθεια ότι οι εταιρίες λιανικού εμπορίου συνήθιζαν να σημειώνουν απώλειες στο »κόκκινο» και κέρδη στο »μαύρο» όταν έκαναν τη καταμέτρηση, η εκδοχή αυτή της Black Friday είναι η επίσημη αλλά ανακριβής ιστορία πίσω από την παράδοση.

 

 

Τα τελευταία χρόνια, ένας άλλος μύθος έχει εμφανιστεί που δίνει μια πιο άσχημη τροπή στην παράδοση, ισχυρίζοντας ότι πίσω στο 1880 Νότιοι ιδιοκτήτες φυτειών μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους με έκπτωση τη μέρα μετά τις Ευχαριστίες. Όμως παρόλο που αυτή η εκδοχή της Black Friday έχει δικαιολογημένα οδηγήσει κάποιους να μιλήσουν για μποϊκοτάζ στις μέρες των εορτών, δεν έχει καμία βάση.

 

 

Η αληθινή ιστορία πίσω από την Black Friday είναι πιο σκοτεινή από όσο νομίζεις. Πίσω στη δεκαετία του 1950, η αστυνομία στη Φιλαδέλφεια χρησιμοποιούσε τον όρο αυτό για να περιγράψει το χάος που γινόταν μετά τις Ευχαριστίες, όταν ορδές από περιφεριακούς αγοραστές και τουρίστες πλημμύριζαν τη πόλη για χάρη του μεγάλου ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στο Στρατό και το Ναυτικό το Σάββατο εκείνο κάθε χρόνο. Όχι μόνο δεν μπορούσαν να καταργήσουν τη μέρα αυτή αλλά δούλευαν διπλές βάρδιες για να καλύψουν το πλήθος. Το 1980 οι χρηματοδότες βρήκαν τρόπο να επαναφέρουν την Black Friday και την μετέτρεψαν προς όφελος τους και προς απώλεια για τους καταναλωτές. Στην πραγματικότητα, τα καταστήματα κάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις το Σάββατο πριν τα Χριστούγεννα.

 

 

Η ιστορία της Black Friday πάγωσε και σύντομα η σκοτεινή ρίζα του όρου στη Φιλαδέλφεια ξεχάστηκε. Από τότε, οι εκπτώσεις της μέρας έγιναν ένα 4ήμερο event και δημιουργήθηκαν άλλες »λιανικές γιορτές» όπως » Small Business Saturday/ Sunday» και »Cyber Monday». Τα καταστήματα άρχιζαν να ανοίγουν όλο και πιο νωρίς τη Παρασκευή εκείνη. Σύμφωνα με μια προεόρτια αξιολόγηση του χρόνου, περίπου 135 εκατομμύρια Αμερικανοί σχεδιάζουν να ψωνίσουν την εβδομάδα των Ευχαριστιών. Πιθανόν η Black Friday να ταιριάζει με το black humor τους…

 

Πηγή: http://www.history.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s