Μαζί σου την ημέρα της κρίσης – Μέρος 5ο | Μιλένα Βλασσοπούλου

Ξημερώματα Χριστουγέννων. Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, λίγες μέρες πριν υποδεχτούν αγκαλιασμένες το 1942.

Η Ζωή στην αγκαλιά της Όλγας βρήκε, έστω για μια νύχτα την αγκαλιά της μάνας. Δανεική για το μυαλό της, μα για λίγες ώρες κατάφερε να ονειρευτεί το μέλλον της και να αποφύγει τους εφιάλτες. Στο μυαλό της κατοικούσαν άδειοι δρόμοι και μια μυρωδιά από καμμένο… ύφασμα. Κόκκινο τοπίο και παντού φωνές. Τώρα όμως ήταν ασφαλής και προστατευμένη.

Το πρωινό της 25ης Δεκεμβρίου για την Όλγα ήταν καθοριστικό. Σταμάτησε μετά από πολύ καιρό να αιμορραγεί. Αιμορραγούσε συχνά, σαν να της θύμιζε το ίδιο της το σώμα την απώλεια της μικρής της κόρης. Η αγκαλιά της Ζωής ήταν η γιατρειά. Η μικρή Ζωή έγινε η χρυσή κλωστή που σφράγισε το κενό και το γέμισε με παιδικά χαμόγελα. Θεωρούσε τη μικρή κόρη της Όλγας, αδερφή της. Για κάποιο λόγο ένιωθε την παρουσία της μικρής στο πλευρό της.

Η Όλγα ένιωθε τη παρουσία της μικρής στην αναπνοή της μικρής Ζωής. Ένιωθε να τρελαίνεται, να πλημμυρίζει το μυαλό της με ψεύτικες ελπίδες ζωής αλλά έπρεπε να ζήσει και να απολαύσει κάθε στιγμή από την ευκαιρία που της δόθηκε. Για όλες τις γυναίκες ήταν μια δεύτερη ευκαιρία να νιώσουν τη σκιά της απώλειας τους να απομακρύνεται. Τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς!

Η κουζίνα γέμισε παιδικά γέλια και… αλεύρι. Μαγείρευαν και έπαιζαν, πετώντας τα υπολείμματα του φαγητού η μια στην άλλη. Μετά από ώρες ξάπλωσαν εξαντλημένες στο βρώμικο πάτωμα αλλά ήταν υπερβολικά ευτυχισμένες για να σκεφτούν οτιδήποτε εκτός από την υπέροχη αυτή μέρα.

Οι μέρες κύλησαν το ίδιο χαρούμενα και έφτασε η μέρα που ο χρόνος θα άφηνε τη τελευταία του πνοή. Οι τέσσερις κοπέλες μαζί με τη μικρή Ζωή επέλεξαν να αλλάξουν το χρόνο στο σημείο που βρήκαν το μωρό.

Έστησαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο και οι καμπάνες χτύπησαν 12. Μια νέα αρχή σήμανε για όλες…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s