Μεγάλο σοκολατένιο Cupcake | Θοδώρα Κοττή

Γεια σας Foodies,

Ενόψει τα γενέθλια της κολλητής μου αποφάσισα να της φτιάξω την τούρτα των γενεθλίων της. Όμως όντας ένας άνθρωπος που επιδιώκει να κάνει πάντα την διαφορά, δεν υπήρχε στο μυαλό μου η περίπτωση να επιχειρήσω κάτι mainstream. Έτσι, αποφάσισα σε μια τούρτα που να είναι σχετικά εύκολη και εύγευστη (#φοιτητικόμότο) αλλά με μια τσαχπινιά. Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην λατρεύει τα cupcake, ειδικά αν είναι σε μεγάλο μέγεθος. Το συγκεκριμένο γλυκό το προτείνω σαν μια κεφάτη εναλλακτική σε ειδικές περιστάσεις όπως γιορτές, πάρτι κτλ. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται λίγη προσπάθεια αλλά το αποτέλεσμα είναι ανταμοιβή από μόνο του.

Για την συνταγή μας θα χρειαστούμε:

Υλικά για το κέικ

  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 6 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο
  • 440 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 440 ml ηλιέλαιο
  • 440 ml γάλα
  • 6 μεσαία αυγά
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαφριά μελάσα (golden syrup)

Υλικά για το γλάσο

  • 150 γρ. μαύρη κουβερτούρα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος

Για την κρέμα βουτύρου

  • Betty Crocker Vanilla Buttercream Style Icing

Υλικά για την διακόσμηση

  • Σοκολάτα Maltesers
  • Λίγη σκόνη κακάο

Εξοπλισμός

  • Ταψί για το μεγάλο Cupcake

 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο σε αέρα στους 160˚C και λαδώνουμε το ταψί με το ηλιέλαιο να πάει παντού για να αποφύγουμε να κολλήσει το μείγμα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα και το κακάο. Έπειτα, προσθέτουμε και την ζάχαρη και αναμιγνύουμε καλά.  Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά μας: το ηλιέλαιο, το γάλα, τα ήδη χτυπημένα αυγά και την μελάσα. Στην συνέχεια για να συνδυάσουμε τα στερεά και τα υγρά υλικά φτιάχνουμε ένα πηγαδάκι (ουσιαστικά σπρώχνουμε τα στερεά υλικά στο τοίχωμα του μπολ, κάνουμε μια τρύπα) στο κέντρο του μπολ με τα στερεά υλικά και ρίχνουμε τα υγρά υλικά.

Μαντέψτε τι κάνουμε μετά: Ανακατεύουμε, ανακατεύουμε και πάλι ανακατεύουμε μέχρι το υλικά να ενοποιηθούν. Το μείγμα μας είναι έτοιμο! Γεμίζουμε και τις 2 φόρμες (καπάκι και κάτω μέρος του cupcake) μέχρι να καλύψουμε τα ¾  της κάθε φόρμας. Ψήνουμε στο φούρνο για 45-50 λεπτά. Αφού βγάλουμε το ταψί από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί για τουλάχιστον 5-10 λεπτά. Αυτό το βήμα (για εσάς τους ανυπόμονους το τονίζω) είναι πολύ σημαντικό αλλιώς θα καταστραφεί το σχήμα των κέικ. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα κέικ από την φόρμα τους και περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Περνάμε τώρα στο πιο ωραίο κομμάτι. Για να ενώσουμε τα δυο κέικ αλείφουμε την κρέμα βουτύρου στο κέικ που θα είναι η βάση του cupcake ( στο πάνω μέρος της βάσης μας) και τοποθετούμε και το καπάκι από πάνω. Παράλληλα, μέχρι να πάρει την τελική μορφή το cupcake ξεκινάμε το γλάσο μας. Πρώτα θα βράσουμε νερό σε μια κατσαρόλα. Έπειτα θα τοποθετήσουμε ένα μπολ πάνω από την κατσαρόλα και θα ρίξουμε την κουβερτούρα. Μόλις αυτή αρχίζει να λιώνει τότε προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει την μορφή πλούσιας ρευστής σοκολάτας. Την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. Στο επόμενο βήμα παίρνουμε μια σπάτουλα (προτιμώ σιλικόνης) και απλώνουμε την κρέμα βουτύρου στο επάνω μέρος του cupcake μέχρι να πάρει το επιθυμητό σχήμα. Έπειτα απλώνουμε το γλάσο μας στο κάτω μέρος του cupcake και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί.

Διακοσμήστε με όσα Maltesers θέλετε και πασπαλίστε σκόνη κακάο. Ουφ! Τα καταφέραμε.

Tips.

  1. Για να μην αλείψετε ηλιέλαιο στις φόρμες ώστε να μην κολλήσει το μίγμα μπορείτε για να εμπλουτίσετε την γεύση του κέικ αντικαθιστώντας με αντικολλητικό σπρέι λάδι καρύδας.
  2. Την φόρμα- καλούπι για το cupcake μπορείτε να την βρείτε και σε αυτό το link. https://www.amazon.com/Wilton-2105-5038-Giant-Cupcake-Pan/dp/B000UPRAXAώ
  3. Ανάλογα με την φόρμα που έχετε οι μετρήσεις μπορεί να αλλάξουν.
  4. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για το γλάσο ονομάζεται bainmarie. Μέσα σε κατσαρόλα με βραστό νερό τοποθετούμε ένα μπολ. Είναι σημαντικό η διάμετρος του μπολ να είναι μεγαλύτερη από αυτής της κατσαρόλας, έτσι ώστε να μην βυθιστεί το μπολ μέσα στο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε το νερό να διατηρείται ζεστό χωρίς να βράζει. Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την τοποθετούμε στο μπολ. Προσέχουμε να είναι τελείως στεγνό καθώς ακόμη και λίγες σταγόνες νερού μπορούν να αλλοιώσουν τη σύσταση της (να σφίξει, να δημιουργηθούν σβόλοι) και να μην έχουμε τη βελούδινη υφή που επιθυμούμε. Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει καλά είτε σκέτη είτε προσθέτοντας και άλλα υλικά ανάλογα με τις οδηγίες της εκάστοτε συνταγής. Συνήθως προσθέτουμε μια ακόμα λιπαρή ουσία (μαργαρίνη, βούτυρο, κρέμα γάλακτος κτλ.). http://www.ovima.gr/vimagourmet/kitchen/article/?aid=480741

 

hk

 

P.S: Bonne Appetite

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s