Οι Μουσικές Ανάσες της εβδομάδας· 6/11 | Χριστίνα Δεληγιάννη

Συννεφιασμένη Κυριακή

Στίχοι: Βασίλης Τσιτσάνης & Αλέκος Γκούβερης

Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης

“Συννεφιασμένη Κυριακή,
μοιάζεις με την καρδιά μου
που έχει πάντα συννεφιά,
Χριστέ και Παναγιά μου. “

 

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει Έλληνας που να μην έχει τραγουδήσει αυτούς τους στίχους.

Τον τίτλο της «Συννεφιασμένης Κυριακής», σύμφωνα με μαρτυρία του ιδίου, ο Τσιτσάνης τον εμπνεύστηκε από τον τίτλο ενός μουσικού κομματιού κάποιου Ούγγρου συνθέτη, που ήταν «θλιμμένη Κυριακή»  ( «Gloomy Sunday», Rezso Seress,1933). Το τραγούδι γραμμοφωνήθηκε για πρώτη φορά το 1948 από τη Σωτηρία Μπάλλου και τον Πρόδρομο Τσαουσάκη.

Κατά τον ίδιο τον Τσιτσάνη, ο αρχικός τίτλος, ήδη από την περίοδο της γερμανικής κατοχής, μιας και εκείνη ήταν η αφορμή για το τραγούδι, ήταν «Ματωμένη Κυριακή».  Ουσιαστικα το τραγούδι μας μεταφέρει τον πόνο ψυχής όσων υπέφεραν την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα. Κάθε μέρα που ξημέρωνε ήταν συννεφιασμένη για εκείνους μέσα από τον πόνο και την κακουχία.

Μέσα από τους ελάχιστους στίχους του το τραγούδι καταφέρνει και μας περνάει την απελπισία και τη δυστυχία του κόσμου την εποχή εκείνη.

Η ολοκλήρωση του τραγουδιού σύμφωνα πάλι με τον Τσιτσάνη τον δυσκόλεψε πολύ, μιας και του πήρε 5 ολόκληρα χρόνια για να μπορέσει να “πατήσει” πάνω στον τρίτο στίχο, όπου η επανάληψη της λέξης “συννεφιά” είναι και το κλειδί στο τραγούδι μιας και είναι η λέξη την οποία τονίζοντάς τη, δίνεται έμφαση στην κατάσταση της ψυχής.

Για περίπου 50 χρόνια η εισαγωγή της “Συννεφιασμένης Κυριακής” υπήρξε το μουσικό σήμα της φωνογραφικής εταιρίας ‘Κολούμπια’ στις ραδιοφωνικές εκπομπές της με λαϊκή μουσική.

Ένα τραγούδι που από το 1948 έως και σήμερα, θεωρείται το πιο πολυτραγουδισμένο ελληνικό τραγούδι με 1.000.000 σε πωλήσεις δίσκων και πάνω από 10 δισκογραφημένες εκτελέσεις και ακόμα και σήμερα προστίθενται καινούργιες!

Ένα τραγούδι κληρονομιά για τον ελληνικό λαό,  που πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει ως τον “Εθνικό Ύμνο” της Ελλάδας για το λαϊκό τραγούδι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s