Διάβασα στο τελευταίο τεύχος της Σχεδίας | Σταμάτης Παρασκευάς

Ένα καινούριο πρότζεκτ στο Cape Town της Νότιας Αφρικής αποσκοπεί στο να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει τους κατοίκους της πόλης με αυτούς των παραγκουπόλεων, μέσω μιας πρόσκλησης για γεύμα. Οι εμπνευστές του πρότζεκτ «Δείπνησε με την Καγελίτσα» πιστεύουν, πως αν μια παρέα αγνώστων κάτσει γύρω από ένα τραπέζι και την ώρα του δείπνου ανταλλάξουν εμπειρίες, ιδέες και σκέψεις για σημαντικά θέματα, όπως η εκπαίδευση, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή στερεοτύπων και να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά.
Καγελίτσα είναι η μεγαλύτερη παραγκούπολη στην ευρύτερη περιοχή του Κέιπ Τάουν. Εκεί, κάτω από πραγματικά άθλιες συνθήκες, ζουν περίπου 400.000 άνθρωποι εκ των οποίων το 99% είναι μαύροι.
Η έμπνευση φέρνει έμπνευση. Υπάρχει πολύ έντονη η ανταλλαγή των ιδεών, σκέψεων, ακόμη και υπηρεσιών στα πρότζεκτ βάσης στην Καγελίτσα. Η επιθυμία για μια καλύτερη παιδεία στις παραγκουπόλεις ήταν αυτό που στην πραγματικότητα τους οδήγησε να ξεκινήσουν το πρότζεκτ.

*στο άρθρο που δημοσιοποιήθηκε στη Σχεδία – Περιοδικό Δρόμου (τεύχος #41 – Οκτώβριος 2016, σελ. 40-43) αναφέρονται οι εμπειρίες ατόμων που συμμετείχαν στο πρότζεκτ.
Το πρωτότυπο άρθρο είναι της Claire van den Heever και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό δρόμου «The Big Issue South Africa», ενώ η μετάφραση για το ελληνικό περιοδικό δρόμου «Σχεδία» έγινε από τον Γιάννη Γεράσιμο.
Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» κυκλοφορεί κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, έντεκα μήνες το χρόνο. Αναζητήστε το!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s