O Τελευταίος Να Κλείσει Την Πόρτα

Μια κωμωδία του Γ.Κωνσταντίνου που πρωτοπαίχτηκε από τον Θύμιο Καρακατσάνη!!!! «Ευριπιδοαριστοφανίζουσα» θα έλεγε κανείς, που σημαίνει ότι υπάρχει το ταίριασμα του έξυπνου  λόγου με τον αρκετά κωμικό, μέσα από τον οποίο οι ήρωες του έργου είναι ανεπιτυχείς  απομιμήσεις  ενός προτύπου. Η παράσταση διακωμωδεί τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα…. Πρωταγωνιστές είναι δύο άντρες που βρίσκονται σε ένα νοσοκομείο, αλλά αρνούνται να πεθάνουν….Ο καθένας για τους λόγους του , καθώς ο θάνατος για αυτούς δεν αποτελεί την φυσική κατάληξη της ζωής…

Μια ιδιαίτερη παράσταση με  αισθητική πληρότητα, πολύ χιούμορ και εξαιρετικές ερμηνείες…  «για το πώς ο άνθρωπος όταν βάζει κάτι στο μυαλό του-έστω και ψέματα- το ζει στην πραγματικότητά του»…. Να την δείτε- αλλά να πάτε υποψιασμένοι.  Είναι καταπληκτική η δουλειά που έχει γίνει φέτος  από την Θεατρική Στέγη  « Ιωάννης Σόμπολος» του Συλλόγου ‘ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ’ που θα ξεκινήσει να παίζεται σύντομα , στο Θέατρο Γραμμές Τέχνης και θα συνεχίσει την πορεία του στο Πάνθεον και σε άλλα θέατρα της πόλης μας αλλά και  ανά την Ελλάδα.

Η σκηνοθεσία του Μιχάλη Σμυρλή – επί χρόνια γνωστού καλλιτέχνη της πόλης μας με ήθος ,  με ταλέντο και απίστευτη αγάπη για την τέχνη- είναι αφοπλιστική  και μεριμνά για την κατά το δυνατόν περισσότερο διαυγή και ανάγλυφη αφήγηση των συμβαμάτων και την απόδοση του γέλιου που θα απαιτήσει ο θεατής από αυτή την παράσταση….Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι εξαιρετικοί κεντρικοί ηθοποιοί του έργου : Κων/νος Ηλιόπουλος – χρόνια καλλιτέχνης του θεάτρου, με πηγαίο ταλέντο-αριστοφανικό , αν και μαθηματικός στις βασικές του σπουδές , θα σας « ταξιδέψει»  με άφθονο χιούμορ και θα σας δείξει πως ένας άνθρωπος που λατρεύει τη ζωή , αν και ασθενής του νοσοκομείου, την ζει  μέσα από τις δυνατές αναμνήσεις του με πάθος για τον ίδιο , αλλά και για τον  θεατή του έργου …Μοιάζει με το Γλάρο Ιωνάθαν Λίβινγκστον ο ήρωάς μας ελεύθερος νοητικών και φυσικών δεσμέσεων….Τον  άλλο ασθενή του νοσοκομείου  αποδίδει έξοχα ο Σάκης Κλήρης – χρόνια γνωστός επιχειρηματίας της πόλης μας με πλούσιο βιογραφικό τόσο στον επαγγελματικό τομέα της Cosmetics , καλλιτέχνης και πολυδιάστατος στις δραστηριότητες του  στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ασχολούμενος με τα κοινά και όχι μόνο- παρουσιάζει τον ασθενή το  πιο σκεπτόμενο, δογματικά οικολόγο και εναλλακτικό που στηρίζεται πάνω στον προηγούμενο για να πάρει θάρρος και δύναμη για να ζήσει μια ζωή του  που την θεωρεί αφόρητη , καθώς αντιπαλεύει ανάμεσα σε αυτά που ήθελε να κάνει και σε αυτά που τελικά έπραξε. …..Αυτοί οι αντίθετοι χαρακτήρες της παράστασης που οι ατάκες τους προκαλούν συνεχόμενο γέλιο στον θεατή  έχουν ένα κοινό: την αναζήτηση της ζωής…. Αναζητούν την αγάπη……Και οι τρεις τους είναι  ξεχωριστοί θεατρίνοι που έχουν να επιδείξουν σημαντικές καλλιτεχνικές εργασίες  και που το ταλέντο τους «ταξιδεύει» και στο εξωτερικό, με την ταινία μικρού μήκους «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΟΙΡΕΣ» του δικού μας πατρινού καλλιτέχνη Τεύκρου Σακελλάρόπουλου.

14628211_1089803574451425_280177372_n

Ξεχωριστές είναι και οι  ερμηνείες των υπόλοιπων χαρακτήρων :

Η Άντα Ρεμούντη ,σ έναν ρόλο που παραπέμπει σε αναγνωρίσιμο πρόσωπο της καθημερινής μας ζωής  , αλλά και στην πραγματική  της ζωή άνθρωπος που συνεχώς οραματίζεται το καινούργιο και ουσιαστικό, καθώς ήταν η πρώτη υπεύθυνη και  του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Πατρέων , Υπεύθυνη Δημοτικής Ιματιοθήκης , εθελόντρια εκτός από την Ομαδα ΕΨΙΛΟΝ του Δήμου Πατρέων και σε άλλες ομάδες της πόλη μου όπως τον Ομιλο ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, το ΦΩΤΕΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ, τους PATRINISTAS και Αντιπρόεδρος του Εκπολιτιστικού  συλλόγου  Πατρών ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ .

Η Μαργαρίτα Αναστασοπούλου στο σημαντικότερο ρόλο της ζωής ενός ανθρώπου, αυτόν της «μάνας», μας δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα ως χαρακτήρας του έργου…. Όμως η ίδια αναφέρει για την περιγραφή της πραγματικής της ζωής : «…..Σπούδασα αρχικά Δημοσιογραφία και στη συνέχεια Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο ΕΑΠ όπου έκανα και το μεταπτυχιακό μου στις Σπουδές στην Εκπαίδευση. Μου αρέσουν όλα εκείνα τα πράγματα που αρέσουν συνήθως στους περισσότερους ανθρώπους, δηλαδή, το σινεμά, το θέατρο, το διάβασμα, να βγαίνω έξω και να περνάω καλά με την παρέα μου, κ.λπ. Α! και τα ταξίδια!!! Μεγάλος έρωτας με τα ταξίδια, αλλά επειδή δεν ξέρω αν όλα αυτά κατατάσσονται στα…χόμπι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τελικά μάλλον δεν έχω χόμπι. Μου αρέσει επίσης να αποκτώ νέες εμπειρίες και να μαθαίνω καινούργια πράγματα και κάπως έτσι κατέληξα να ασχοληθώ ερασιτεχνικά και με το θέατρο….»

Η Έρση Χαλιανδρού , στο ρόλο της «κόρης» -της δυνατής αγαπημένης ανάμνησης του κεντρικού ήρωά μας- Η ίδια αναφέρει για τον εαυτό της : « ….Είμαι απόφοιτη θεατρικών σπουδών. Από πριν όμως είχα τη διάθεση να ασχοληθώ με το θέατρο στη πράξη και να ανακαλύψω πως δημιουργείται μια παράσταση από μέσα. Για μένα το θέατρο αποτελεί σημαντικό στοιχείο επικοινωνίας. Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που συμμετείχα σε άλλες τρεις παραστάσεις με το Ελέυθερο Θέατρο ( Υπάρχει και φιλοτιμο, Δον καμιλο, Αλιμονο στους νεους) με ανθρώπους που συμμερίζονται την ιδία αγάπη με εμενα για το θέατρο. Εύχομαι και αυτό το θεατρικό εγχείρημα (Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα) να μας ταξιδέψει όλους ευχάριστα, γιατί αυτός είναι και ο σκοπός καθε παράστασης : η ανάταση της ψυχης . Κάτι που άλλωστε, όλοι μας το εχουμε αναγκη…..»

Ο Κων/νος Τομαράς, ο «γιατρός» της παράστασής μας, αποδίδει το ρόλο του με πειστικότητα και χιούμορ ….Στην καθημερινή του ζωή είναι είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με σπουδές και  στην Αγγλία στα χρηματοοικονομικά. Δουλεύει  ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Πάτρα σε μελέτες κ επιβλέψεις έργων. Η ενασχόληση του  με το θέατρο έχει αρχίσει από τα μαθητικά του  χρόνια κ συνεχίστηκε και  ως φοιτητής όπου συμμετείχε  σε θεατρικές ομάδες.

Ο Μιχάλης Μίχος  στον ρόλο  του «νοσοκόμου» που με χιουμοριστικό τρόπο  αναζητά τους νέους «πελάτες» για το  γραφείο κηδειών όπου εργάζεται κρυφά και παράλληλα με την νόμιμη εργασία του…..Είναι ο νεότερος ηλικιακά στη θεατρική μας ομάδα….αλλά πολλά υποσχόμενος για το μέλλον….Ο ίδιος  αναφέρει για τον εαυτό του: «……Η θεατρική στέγη Ιωάννης Σομπολος του Π.Σ. Παρασκευή μου δίνει την ευκαιρία να κάνω κάτι για 1η φορά στη πόλη μου όσον αφορά το θέατρο, το οποίο αγαπώ από μικρός και η συνεργασία με αξιόλογα άτομα που νιώθουν την ίδια αγάπη πιστεύω πως θα αποδώσει το καλύτερο δυνατό ώστε μέσω της παράστασης μας ο κόσμος να γελάσει..»

Η Τόνια Τσάκωνα ερμηνεύει τη « γυναίκα» του κεντρικού ήρωα του έργου μας,  που εξαργυρώνει το αίσθημα προδοσίας  που νιώθει…….. Η ίδια αναφέρει: «…… Ως απόφοιτη θεατρικών σπουδών και σχεδόν από πάντα με μια κλήση στα καλλιτεχνικά έβλεπα τον κόσμο με μια άλλη οπτική αυτή που άλλοι θα χαρακτήριζαν ανήσυχη και ε ως περίεργη . Για αυτό ασχολήθηκα με την ποίηση απο τα τελευταία έτη του σχολείου έχοντας ως ανάμνηση πια, δύο τυπωμένα βιβλία όπου μαζί με άλλα άτομα καταφέραμε κάτι τόσο μικρό αλλά για μας τότε κάτι τόσο σημαντικό. Η ζωγραφική είναι μια ακόμη αγάπη για μένα όπως και το θέατρο . Δεν περίμενα ποτέ να μου δοθεί η ευκαιρία να ζήσω το θέατρο από τόσο κοντά καθώς η θεωρία ήταν ένα κομμάτι που γνώριζα μόνο. Έτσι έλαβα μέρος σε μια παράσταση στο «αλίμονο στους νέους» όπου ήταν μια μοναδική εμπειρία. Άνθρωποι που λατρεύουν αυτό που κάνουν με καλωσόρισαν θερμά στο καινούργιο κεφάλαιο ακόμα για εμένα και τους ευχαριστώ. Το δεύτερο έργο που συμμετέχω είναι «ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» ένα έργο που μας αποκαλύπτει πώς η θέληση είναι εκείνο που σε υποχρεώνει να νικάς όταν η λογική σου λέει πως έχεις χάσει…»..

Ο Ηλίας Μπράβος στον ρόλο του «υπουργού υγείας» , επίσης γνώριμος χαρακτήρας της καθημερινής μας ζωής, που «τραμπαλίζεται» ευχάριστα  στο είναι και στο φαίνεσθε μέσα στη ροή του έργου…..Στην καθημερινή του ζωή πολυτάλαντος , αεικίνητος και πολυπράγμων. Μηχανικός αεροσκαφών στις βασικές του  σπουδές , αλλά με πηγαία καλλιτεχνικά ταλέντα στη μουσική  και όχι μόνο .Πολλοί τον έχουμε απολαύσει  στις μουσικές βραδιές στο Στέκι του συλλόγου ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, αλλά  και σε άλλες μουσικές εκδηλώσεις στην πόλη μας. Μας έχει «ταξιδεύσει» με την κιθάρα  του και θα συνεχίσει  και αυτή τη σεζόν.

Κάποτε ένας μεγάλος θεατρικός μας συγγραφέας είχε πει :«Ο θεατρικός δεν έχει άλλη γλώσσα, παρά ότι του δίνουν οι χαρακτήρες των έργων του, καθώς δεν υπάρχει κανένα προστατευτικό δίχτυ για να συγκρατήσει μιαν απρόσμενη πτώση, και η ισορροπία είναι όπως εκείνη του σχοινοβάτη του Ζαν Ζενέ, δηλαδή πάνω από το κενό. Γι’ αυτό δεν μπορεί να αναπτύξει ένα προσωπικό ύφος, όπως ο ποιητής ή ο πεζογράφος, δεν του επιτρέπεται να βγει έξω από αυτά που λένε οι ήρωες, για να επεξηγήσει, να παρέμβει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη δράση, όπως κάνει ο αφηγητής ενός μυθιστορήματος. Ο θεατρικός συγγραφέας περιμένει μέχρι να γίνουν μέσα του τόσο αυτοδύναμα τα πρόσωπα του έργου, ώστε να του υπαγορεύουν κι εκείνα πια τι να γράψει».

Μην χάσετε την συγκεκριμένη παράσταση γιατί οι χαρακτήρες της  θα σας γεμίσουν το μυαλό και την ψυχή σας με πνευματική τροφή και χαρά…….. Όλοι όσοι λατρεύετε την ελευθερία, όσοι  προχωράτε με πείσμα όταν  ξέρετε  ότι έχετε  δίκιο, όσοι χαίρεστε όταν κάνετε  κάτι καλά, όσοι ξέρετε  ότι υπάρχουν & άλλα πράγματα στον κόσμο εκτός από αυτά που φαίνονται, ελάτε να πετάξετε μαζί μας  και να ταξιδέψετε με αυτή την παράσταση……..ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ…..

                                                Συγγραφέας : ΑΓΓΕΛΙΚΗ . ΚΑΠΕΡΩΝΗ

Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της

της Θεατρικής στέγης του εκπολιτιστικού συλλόγου Πατρών ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s