Η Ρίτα Αντωνοπούλου στην Πάστα Φλώρα

H Ρίτα Αντωνοπούλου λίγο πριν την εμφάνιση της στην Κύπρο μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Θύμο Παπαδόπουλο μας μιλάει για την προσωπική της καριέρα και ζωή καθώς και τα επικείμενα μελλοντικά της σχέδια.

Αισθαντική, καταλυτική, ατόφια και αληθινή αυτή είναι η Ρίτα. Όσο μας ταξιδεύει με την φωνή της τόσο πιο πολύ μας μαγεύει με την προσωπικότητα της και την παρουσία της. Την γνωρίσαμε χάρη στον Μίμη Πλέσσα και τον Σταμάτη Κραουνάκη, την αγαπήσαμε μέσα από τις συνεργασίες της με Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Κότσιρα, Μανώλη Μητσιά, Μίλτο Πασχαλίδη, Γιάννη Κούτρα, Χρήστο Θηβαίο. Ενώ το κρεσέντο ενθουσιασμού;  Η συμμετοχή της στην τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» ως κορυφαία του χορού μαζί με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνά Χατζησάββα και Στέλιο Μάινα και πολλούς ακόμα. Η Ρίτα αποδέχθηκε μετά χαράς την πρόσκληση μας και μας μιλά για αναμνήσεις, για τον άνθρωπο, την μουσική καθώς και μελλοντικά σχέδια. Και κάπου εδώ πάμε να την γνωρίσουμε σε μια πολύ όμορφη συνέντευξη.

Πως ήταν η Ρίτα μικρή; Κυνηγούσες από παιδί τις νότες;

Θυμάμαι ότι από τις πρώτες λέξεις που είπα, ήταν η κασέτα… Έτσι λένε οι δικοί μου. Με το που μπαίναμε στο αυτοκίνητο ήταν το πρώτο πράγμα που θα τους ζητούσα… Ν’ ακούσω μουσική. Όσο μεγάλωνα το να τραγουδάω ήταν μέρος της καθημερινότητάς μου. Κάτι σαν τελετουργικό μέσα στη μέρα… Κλεινόμουν σ’ ένα δωμάτιο και τραγουδούσα ό,τι με ευχαριστούσε κατά καιρούς.

Η Αντωνοπούλου της σκηνής τα πάει καλά με την Ρίτα της καθημερινότητας;

Δεν κάνουν πολλή παρέα… Τώρα τελευταία προσπαθώ να τις φέρω σε μεγαλύτερη επαφή.

Tι είναι για σένα το πολιτικό τραγούδι;

Αρχικά κάτι που από πολύ νωρίς μίλησε μέσα μου με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Με συγκινεί και με ενεργοποιεί πάνω στη σκηνή ίσως περισσότερο από κάθε άλλο είδος τραγουδιού. Με ξεσηκώνει και νιώθω τη δύναμή του στον κόσμο κάθε φορά

Έχεις ερμηνεύσει συγκλονιστικές μελοποιήσεις του Θάνου Μικρούτσικου όπως ποιήματα του Wolf Biermann, Nazim Hikmet και του Bertolt Brecht. Η σχέση σου με την πιο αριστερή ιδεολογία; Παρατηρούμε ότι είσαι ενεργό πολιτικό μέλος της κοινωνίας αφού  διεκδικείς τη ζωή σου και αυτό φαίνεται και μέσα απ’ το τραγούδι.

Η αριστερή ιδεολογία έχει πολλές μεταφράσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια… Αν πιάσουμε όμως τη γενικότερη ουσία της, είμαι μέρος της ναι.

Το πέπλο της ελληνικής κοινωνικοπολιτικής δυσχέρειας έχει κουκουλώσει τα παιδιά της. Πως τα βλέπεις τα πράγματα αν όχι τα τελευταία 40 χρόνια, τον τελευταίο καιρό, που οξύνονται και διογκώνονται δυστυχώς με ανέλπιδο τρόπο, καθώς φαινόμενα όπως του φασισμού και του ρατσισμού δεν αποτελούν πλέον μικρή σπίθα.

Δυστυχώς αυτές οι εκφάνσεις της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης απλά απεικονίζουν το θυμό και τη συσσωρευμένη οργή του κόσμου. Τώρα βέβαια ο κόσμος αυτός για τον οποίο μιλάμε είναι ένας απαίδευτος κόσμος… Όλοι ορισμένοι είμαστε αλλά δεν εκδηλώνουμε αυτή την οργή στον διπλανό… Αυτοί που το κάνουν δε σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερο θυμό απαραίτητα, όσο χαμηλή κρίση και χαμηλό επίπεδο. Αυτά τα φαινόμενα πάντα υπήρχαν κι απλά περιμένουν συγκυρίες σαν αυτή που ζούμε τα τελευταία χρόνια για να εκδηλώσουν το γελοίο τους πρόσωπο.

Η σχέση σου με τον Θάνο Μικρούτσικο;

Σχέση ζωής πια. Είναι ο άνθρωπος που με πίστεψε όσο κανένας άλλος και με βοήθησε απίστευτα σ’ όλα τα επίπεδα. Τον αγαπώ και τον εκτιμώ απεριόριστα. Θα του είμαι πάντα ευγνώμων και το ξέρει. Έχουν περάσει τόσα χρόνια από την αρχή της συνεργασίας μας κι εξακολουθώ να του μιλώ στον πληθυντικό… μου είναι αδύνατον να τον πω Θάνο… απλά αδύνατον.

Οι συνεργασίες σου είναι ξεχωριστές και μοναδικές, αφού έχεις συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους ερμηνευτές και συνθέτες του πενταγράμμου. Η αλήθεια όμως με καλλιτέχνες του γυναικείου φύλου δεν έχει πραγματοποιηθεί κάτι. Με ποια γυναίκα της τέχνης θα ήθελες πολύ να συνεργαστείς;

Κοίτα είχα έναν καημό να δουλέψω με την Τάνια Τσανακλίδου κι η επιθυμία μου σε ένα βαθμό πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι παρέα με τον Γιώργο Ανδρέου. Όμως δεν είχαμε ουσιαστική σύμπραξη επί σκηνής κι είναι κάτι που το επιθυμούμε και οι δύο και σίγουρα θα το προσπαθήσουμε στο άμεσο μέλλον! Ε κάποια στιγμή θα ήθελα να βρεθώ και δίπλα στη Χαρούλα Αλεξίου… Την έχω τόσο βαθιά μέσα μου τη φωνή της, που για μένα θα ήταν μεγάλης σημασίας να μπορέσω να συνυπάρξω μαζί της

Αν ένα live σου χαρακτήριζε την Ρίτα σαν άνθρωπο . Ποιο θα ήταν το πιο ξεχωριστό;

Νομίζω θα διάλεγα τις φετινές εμφανίσεις που έχουμε σχεδιάσει με τον Θάνο Μικρούτσικο, το πολιτικό καμπαρέ που παρουσιάσαμε το 2011 στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και τέλος θα πω την παράσταση που σχεδιάζω η ίδια και που θα παρουσιάσω πρώτη φορά φέτος στο Half note στις 6 και 7 Ιανουαρίου. Είναι ένα πρόγραμμα που έχω ετοιμάσει από την αρχή μέχρι το τέλος και νιώθω ότι μ’ αυτήν την παράσταση αυτοσυστήνομαι.

Η φωνή σου και το ύφος σου βγάζουν έναν λυγμό, ένα παράπονο με απόκρυφο μυστήριο θα λέγαμε. Μ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργούν και τα τραγούδια σου και έτσι μας χαρίζονται οι ομορφότερες μουσικές παραστάσεις, που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε και ως θεατρικούς μονόλογους. Τι σου λέει το κάθε τραγούδι, πως βιώνεις την ιστορία του;

Μα είναι κάθε τραγούδι ένα μονόπρακτο για μένα. Μια μικρή ιστορία. Πρέπει λοιπόν να την ανακαλύψω, να την καταλάβω, να τη νιώσω και μετά να καταφέρω να σε πάω εκεί με τον τρόπο που θα την τραγουδήσω… μπορεί να μην πάμε στο ίδιο μέρος, αλλά σκοπός είναι να πας κάπου.

Ο καλλιτέχνης θεωρείς ότι είναι ακόνι αλήθειας;

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις… Θα πρέπει να αρχίσουμε από το τι θεωρούμε ότι σημαίνει καλλιτέχνης και μετά να απαντήσω.

Ειλικρινά τι συγκλονιστική η καινούρια σου δουλειά με τον Γιώργο Ανδρέου στο τραγούδι «Μάνα». Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία σκεφτόμενοι και τον καινούριο σας δίσκο που ακούει στο όνομα «Ζωή μου μην αργείς»;

Είναι όντως ένα συγκλονιστικό τραγούδι και νιώθω τυχερή που το είπα. Όλη η δουλειά είναι πάρα πολύ καλή- αν μπορώ να εκφραστώ φυσικά υποκειμενικά… Τη συνεργασία με τον Γιώργο Ανδρέου την επιθυμούσα πολύ, αλλά δεν είχε προκύψει. Νομίζω ότι η ιδέα του ήρθε αφού με είδε στο Πολιτικό καμπαρέ που προανέφερα… εκεί νομίζω με σκέφτηκε για τα τραγούδια του.

Πως είναι το αίσθημα της μητρότητας;

Δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι ευτυχία.

Ποιο τραγούδι θα αφιέρωνες στο παιδί σου;

Το αγαπημένο της από την καινούρια δουλειά είναι το Φιλιά στο φεγγάρι, οπότε θα της αφιέρωνα αυτό.

«Το πιο ωραίο μου τραγούδι θα σου πω». Δυο μοναδικές παραστάσεις με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Θύμιο Παπαδόπουλο στην Κύπρο. Ξέρουμε ότι ο Θάνος Μικρούτσικος επέλεξε αυτή την μορφή trio γιατί έχει κάτι να χαρίσει στον κόσμο. Τι θα δούμε εμείς που θα απολαύσουμε αυτές τις δυο ξεχωριστές παραστάσεις και προπάντων τι θα αφουγκραστούμε.

Νομίζω πως ούτε αυτό περιγράφεται… αφού με ρωτάς και τι θα αφουγκραστείτε το ξέρεις κι εσύ. Είμαι τόσο σίγουρη για αυτό που θα σας παρουσιάσουμε που το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι θα φύγετε αλλιώς μετά το τέλος της παράστασης… Δεν έχει νόημα να σας πω τι θα ακούσετε και τι θα τραγουδήσουμε παρέα. Σημασία έχει η κατάθεση που κάνουμε πάνω στη σκηνή κι είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.

Τελευταία ερώτηση Ρίτα μου. Τι να περιμένουμε για το μέλλον;

Πολλά και διάφορα… καινούρια τραγούδια και στα σκαριά μια μουσικοθεατρική παράσταση… όλα όμορφα νιώθω…!

Ευχαριστούμε πολύ την Ρίτα Αντωνοπούλου για την αποδοχή και τις ευχόμαστε κάθε ευτυχία και επιτυχία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s